ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще се отървем ли от синдрома на вечния длъжник?

вечния длъжник

След години умуване някак си се постигна съгласие, че е крайно време да се отървем от синдрома на вечния длъжник и да въведем личния фалит и у нас. Написа се проекта, почнаха дискусии – как да се спират и прекратяват изпълнителните дела, да се погасяват задълженията и да се започва начисто.

„И изведнъж нови проблеми: не можели окръжните съдилища да гледат делата, защото били натоварени. И как да решим проблема? Ами да ги гледа районният съд, защото не е натоварен. Нямало толкова синдици и синдиците нямало да имат интерес да се занимават с тези дела, защото били малки”, коментира адвокат Валя Гигова на страницата си във Фейсбук по конкретен повод  – Законът за личния фалит.

Съдебните изпълнители да станат синдици, защото нямали работа и имали опит в продажбите. Само че, както казва Гигова „Закони се приемат, не за да се намери работа на някой, а за да се отговори на обществена потребност от регулация”.

„И изведнъж нови проблеми: не можели окръжните съдилища да гледат делата, защото били натоварени. И как да решим проблема? Ами да ги гледа районният съд, защото не е натоварен. Нямало толкова синдици и синдиците нямало да имат интерес да се занимават с тези дела, защото били малки”, коментира адвокат Валя Гигова на страницата си във Фейсбук по конкретен повод  – Законът за личния фалит.

То и за адвокатите работата намаля, те също имат знания и опит, но ако искат да са синдици отиват на изпит и ако издържат – тогава стават синдици. И са независими, защото не изпълняват възложени им от държавата функции при предварително ограничен пазар. Борят се за качество, престиж и клиенти.

И друго – идеята на частния фалит е да се съберат на едно място всички кредитори, да се прекратят изпълнителните дела, да се удовлетворят кредиторите справедливо и човек да започне начисто и наново. Няма как това да стане със съдебните изпълнители, тъй като нито има как да представляват длъжника, нито могат да работят в интерес на всички кредитори, нито могат да установяват вземания и да водят дела за длъжника. Не могат, защото публичната им функция е по изпълнение на съдебни решения и това е абсолютна несъвместимост. Така че е добре тази идея да се изостави навреме, защото нито правно, нито житейски е оправдана.

А и какво обясняваме на хората? Уж прекратяваме съдебното изпълнение, а съдебните изпълнители стават синдици?

Да не правим правни щуротии, отбелязва Гигова. Трудната задача за държавата тепърва предстои, защото тя трябва да обезпечи организационно и ресурсно личния фалит и все от някъде трябва да се започне.

Ако не се обезпечи ресурсно законът, той ще е първия в новата ни история, който ще влезе в сила и веднага ще се приеме закон за суспендирането му (спиране на действието). Има варианти и по този норматив в парламента действат разумно, но просто не знаят какво ги чака. Проблемът е, че той е включен в Плана за възстановяване и устойчивост и част от средствата са обвързани с приемането и влизането му в сила.

Думите на Гигова коментира и Георги Чехларов. Той смята, че преди да се приеме такова нещо е необходимо да се проучи може или не може съществуващата система да се справи. Ако не, първо да се изгради необходимият ресурс. Приемането на закона в този вид ще блокира правораздаването, в София със сигурност, което не кореспондира с интереса на гражданите. Отделно има толкова необмислени неща, които отварят безкрайно вратата за злоупотреба и застрашават гражданския оборот и правната сигурност, посочва Чехларов.

 Според него аналогията (преписването) от несъстоятелността в Търговския регистър е крайно неудачна, като е установена скъпа, тромава и абсолютно неработеща процедура. Търсенето на разумна алтернатива е крайно необходимо, за да се уреди опростена и ефективна процедура в интерес на обществото. Приемането на закона е сегашния вид би имало чудовищни последици, за които почти никой не си дава сметка, изтъква Георги Чехларов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст