ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Байдън ще наложи вето на законопроект, предоставящ помощ на Израел, но не на Украйна

Байдън ще наложи вето

Администрацията на президента на САЩ предупреди, че Джо Байдън ще наложи вето на законопроект, одобрен от републиканците в Камарата на представителите, който имаше за цел да осигури помощ само за Израел. Байдън настоява тази помощ да бъде включена в по-широк законодателен акт, включващ и предоставяне на помощ едновременно за Украйна и Израел, както и нови средства за граничната охрана. Информацията беше предадена от Ройтерс, която цитира изявление на Белия дом.

Бюрото за управление и бюджет при Белия дом призова за отхвърляне от страна на двата камари на Конгреса на предложената политическа маневра. В изявлението му се подчертава необходимостта от бързо приемане на двупартиен законодателен акт и изпращането му за подпис от президента.

Администрацията на Байдън работи в продължение на месеци с демократи и републиканци в Сената по законопроект, представен в неделя. Този законопроект включва реформи в имиграционната политика на САЩ, ново финансиране за охраната на границите, както и спешна помощ за Украйна, Израел и партньори от Индо-тихоокеанския регион, общо на стойност 118 милиарда долара. Част от средствата са предназначени за хуманитарна помощ за цивилни, засегнати от глобални конфликти.

След представянето на мярката председателят на Републиканската партия в Камарата на представителите Майк Джонсън, обяви, че конгресмените ще отхвърлят законопроекта на Сената и ще гласуват в подкрепа на законодателство, което предоставя помощ само на Израел.

“Администрацията категорично се противопоставя на тази маневра, която не прави нищо за опазване на границата, не помага на народа на Украйна да се защити от агресията на Путин, не подкрепя сигурността на американските синагоги, джамии и други уязвими места за поклонение, и отказва хуманитарна помощ на палестинските цивилни,  повечето от които са жени и деца” се казва в изявлението на Бюрото към Белия дом.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст