ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ГЕРБ-СДС подкрепя идеята за парламентарна комисия за Нотариуса

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи създаването на комисия, която да установи всички факти и обстоятелства около дейността на групата на убития Мартин Божанов по прякор Нотариуса и всички свързани твърдения за нерегламентирана дейност и натиск върху съдебната система. 

Това съобщи пред журналисти заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и председател на парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията Рая Назарян. Предложението бе направено от Антикорупционния фонд, които изпратиха писмо с искането си до председателя на Народното събрание и до лидерите на парламентарните групи.

Назарян отбеляза, че са силно притеснителни излезлите преди дни в публичното пространство данни, че е Нотариусът е оказвал натиск върху магистрати, имал е частен клуб за техни представители и е продължавал да се занимава с имотни измами.

Тя добави, че всички компетентни органи, които имат информация и имат разследващи функции, следва да бъдат извикани и изслушвани в Народното събрание. Тя уточни, че тези данни не трябва да пречат на разследването.

Депутатът посочи пред БНТ, че са готови и процедурните правила за избора на новия състав на антикорупционната комисия. По думите й вицепремиерът Мария Габриел ги е координирала с Европейската комисия, предвид предстоящия избор.

Рая Назарян поясни, че подобна сложна и многопластова процедура до този момент не е провеждана. Тя залага на тройна прозрачност – първо с подбор в номинационна комисия, след това – от страна на парламентарната ресорна комисия и накрая – с избор в Народното събрание чрез гласовете на 2/3 от присъстващите народни представители.

Назарян уточни, че критериите за кандидатите са разписани в закона, затова номинационната комисия започва първо с подбор по допустимост – дали кандидатите отговарят на законовите изисквания. Номинации могат да се правят както от народни представители, така и от юридически лица с нестопанска цел в обществена полза.

Депутатът допълни, че след този подбор номинационната комисия пристъпва към изслушване, което отново е публично, както и всяко едно действие от процедурата. Комисията ще завърши своята дейност с доклад и препоръчително оценяване по три различни характеристики за всеки един от кандидатите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст