ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заплатите на метеоролозите не са увеличаавни от 2 години

НИМХ няма да ни остави без прогнози за времето, но служителите са малко и са демотивирани

Вече две години не са увеличавани средствата за възнаграждения и издръжка в Националния институт по метеорология и хидрология. Служителите са недоволни и очакват реакция от управляващите.

“Заплатите ни не могат да бъдат актуализирани, ако правителството не добави средства към предвидения бюджет на Института – изтъкна пред БНР-Радио София Анастасия Кирилова, синоптик и председател на синдикалната федерация “Висше образование и наука” към КНСБ.

“За последните две години и минималната заплата отбеляза ръст от над 30 процента. Доходите ни се обезцениха и от инфлацията”, допълни тя.

Знае се, че към тази професия все по-рядко се насочват млади хора, заради недостатъчно атрактивните възнаграждения. А и тези, които работят от години, се демотивират и може да напуснат системата.

Десет щатни бройки от НИМХ са взети към администрацията на Министерството на околната среда и водите за сформирането на главна дирекция “Политики по изменението на климата” към еко ведомството.

“През последните месеци може би 15-20 души са напуснали, и то само в София”, посочи Кирилова.

“А ние освен Национална хидрометеорологична служба, сме и научна организация – обучаваме и докторанти, имаме програми и за развитие на академичния състав”, каза още тя.

Синдикалната организация е пуснала и протестна подписка.

Служителите настояват за начално възнаграждение, равняващо се на 160% от минималната работна заплата за магистър и 145% от МРЗ за степен бакалавър.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст