ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Земеделското министерство разработва седем законопроекта в подкрепа на бранша

Министерството на земеделието и храните разработва седем законопроекта в подкрепа на бранша, които той очаква в най-скоро време да бъдат приети. Във връзка с това ресорната парламентарна комисия проведе изнесено заседание в сградата на министерството. Обсъждането на важните законодателни промени бе по инициатива на министър Кирил Вътев, информират от пресцентъра на ведомството му.

По-рано днес на брифинг в Министерския съвет премиерът акад. Николай Денков съобщи, че земеделците имат пълната подкрепа на правителството. Той подчерта, че законопроектите са в напреднал стадий на подготовка.

„Пет от тях ще бъдат представени през февруари и март за обществено обсъждане. По част от тях Министерството на земеделието и храните вече работи с браншовите организации на съответните производители. Тази част от работата продължава с приоритет, за да могат законопроектите да бъдат съгласувани, гласувани на Министерски съвет и внесени в Народното събрание максимално бързо“, обясни премиерът Денков.

На заседанието днес министър Вътев посочи, че екипът на Министерството работи по тези инициативи още от месец юни 2023 година. По думите му, браншът е усетил нуждата от промяна в законодателството. Ето защо министър Вътев ще разчита на подкрепата и на народните представители, и на бранша.

Земеделският министър представи законодателните промени в Закона за аграрната камара, който включва и раздел за браншовите организации.

„Като част от него разработваме и Закон за браншовите организации, като за целта е създадена работна група. Първите текстове, които ще се предложат за обсъждане, трябва да са готови до края на март“, посочи министър Вътев.

Вторият законопроект е свързан със Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Кирил Вътев уточни, че по него вече са изготвени детайлни текстове, които са предоставени и на народните представители за обсъждане.

Той запозна народните представители и с готвените промени в Закона за храните. Обясни, че това е законопроект, който вече е представен за съгласуване и урежда промени, които се налагат по европейски регламент.

Четвъртият законопроект се отнася до Закона за подпомагане на земеделските производители и по него вече е изготвен проект за обществено обсъждане.

Следващият закон е за виното и спиртните напитки. Там промените целят подобряване на правната регулация по отношение на осъществявания контрол за двата сектора, намаляване на административната тежест и регистрационния режим. Документът е публикуван за обществено обсъждане със срок до 15 февруари.

Министър Вътев добави, че по Закона за изменение и допълнение за арендата в земеделието също предстои разработване на законопроект. Това ще бъде ключова точка на предстоящото трето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения, което е насрочено за утре – 7 февруари.

По отношение на Закона за кооперативите министър Вътев обяви, че по него работи австрийски експерт, който е един от най-добрите в своята област. От него се очаква да предложи изменение в Закона за кооперациите, с което да бъде регламентирана дейността на кооперативите. Според земеделския министър би било по-лесно да се промени съществуващият закон, отколкото да се изработва нов.

Последният закон, който е сред най-важните, е Законът за правила на доставка по агрохранителната верига, като това ще бъде чисто нов нормативен акт. Кирил Вътев поясни, че той е бил обсъден със земеделските организации, като по него е имало много бележки и текстът му е преработен. Предстои в началото на следващата седмица той отново да бъде предложен за обсъждане.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст