ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петков: Време е тайните клубове и задкулисните договорки да станат част от миналото

Кирил Петков

“Време е тези тайни клубове, тези задкулисни договорки, тези влияния да станат част от миналото, да се види цялата истина по този казус. И този казус ние вярваме, че не е единичен, това е системен проблем, който трябва да бъде решен”

Това заяви депутатът от “Продължаваме промяната-Демократична България” Кирил Петков по повод искането на управляващото мнозинство за създаване на временна комисия, която да установи всички факти около убийството на Мартин Божанов – Нотариуса.

Решението за създаване на Временна анкетна комисия, която да провери фактите и обстоятелства относно наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт, е внесено в деловодството на Народното събрание, съобщи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. 

“Това е една сериозна стъпка, по която това нещо да започне. Първото нещо е да се пуснат светлините, да се види цялата истина по този казус, но този казус виждаме, че не е единичен. Това е системен проблем, който трябва да бъде решен“, категоричен е Кирил Петков.

Според него, докато службите не започнат да работят ефективно, подобни случаи няма да могат да бъдат предотвратени. “Докато нямаме работещи служби, много от тези задкулисни неща, които се случват, нямаме шанс да предотвратим. Винаги сме след събитията и след убийството“, посочи той.

“Обстоятелствата около тези задкулисни събития всъщност са един голям проблем, който е обвързан. Радвам се, че този проблем излиза на повърхността, защото преди да го решим цялото общество трябва да каже “Стига толкова“, каза още съпредседателят на ПП-ДБ.

Петков потвърди, че ще бъде поискано изслушване на председателите на специалните служби и временно изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.

По темата за ротацията Кирил Петков каза, че от ПП-ДБ още не са виждали оценката за министрите, която Денков и Габриел трябва да изготвят. Той обаче отчете като позитив механизмът, по който се определя свършеното от изпълнителната власт до момента, като залог за продължаването на работата на отделните личности в кабинета и след ротацията. 

“България се променя. Това са малките стъпки, с които България се променя”, допълни Петков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст