ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дадоха доживотна присъда на убиеца на граничаря Петър Бъчваров

Съдът в Одрин постанови доживотна присъда на Енгин Ергуван, подсъдим за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров. Присъдата е само за единия от двамата подсъдими турски граждани. Освен доживотната присъда, осъденият за престъплението Енгин Ергуван беше признат за виновен и за опита за убийство на военнослужещия Рашко Рашков, патрулирал заедно с Петър Бъчваров във фаталния ден. За това той получи 12 години затвор. Освен това бе наказан и с 6 месеца затвор за нанесени щети по автомобила на МВР.

За брата на Енгин – Мустафа, съдът постанови пробация, тъй като неговата съпричастност към престъплението не може да бъде доказано.

Българската държава беше представлявана от зам.-директора на „Гранична полиция“, който заяви, че страната е удовлетворена от това наказание. Решението може да бъде обжалвано в Апелативния и Върховния съд.

Граничният полицай Петър Бъчваров загина на 7 ноември 2022 г. по време на дежурство по охрана на българо-турската граница в района на село Голям Дервент. Заедно със свой колега – военнослужещ, те се натъкват на пробив в оградата на границата. При огледа полицейският служител е ранен смъртоносно от куршум, изстрелян от посока Турция. По случая са задържани двама турски граждани.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст