ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Novartis с оферта за купуване на производител на лекарства за рак

Новартис Novartis лекарства за рак

Една от най-големите фармацевтични компании в света – швейцарската Novartis, постигна споразумение за закупуването на германската биотехнологична компания MorphoSys, специализирана в разработването на лекарства за рак. Съгласно условията на сделката Novartis предлага на акционерите на MorphoSys 68 евро в брой за всяка акция. Така цялата компания се оценява на 2.7 млрд. евро.

Германската компания заяви, че е готова да препоръча на своите акционери да приемат офертата на Novartis. Транзакцията ще бъде завършена, ако най-малко 65% от акционерите на MorphoSys се съгласят да продадат акциите и при условие че бъдат получени съответните регулаторни одобрения. Страните се надяват да завършат сделката през първата половина на 2024 година.

Придобиването на MorphoSys ще позволи на Novartis значително да разшири своето портфолио от лекарства за борба с рака главно благодарение на обещаващия медикамент pelabresib. През декември pelabresib успешно премина следващия етап на тестване. Когато се комбинира с лекарството руксолитиниб, той осигурява подобрение при пациенти с миелофиброза, вид рак на костния мозък.

Производителят възнамерява да поиска одобрение от САЩ за комбинираното лекарство през втората половина на 2024 година.

След обявяването на потенциалната сделка акциите на MorphoSys в Европа скочиха с повече от 40 процента. През последните шест месеца акциите на германската компания са поскъпнали с повече от 110 на сто.

Novartis International AG или само Novartis (от латинските корени Novae Artis – „нови постижения“) е многонационална фармацевтична компания, чиято централа е в град Базел, Швейцария.

Novartis е една от най-големите компании в здравеопазването в света и е лидер при фармацевтичните компании. Образувана е през март 1996 чрез сливането на Ciba-Geigy и Sandoz. Това се смята за най-голямото корпоративно сливане в историята по това време. Фармацевтичните и агрохимичните подразделения на двете компании формират Novartis като независим субект.

Novartis е пълноправен член на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA).

„Новартис България“ е сред най-добрите работодатели за 2024 г. Отличието на Top Employers Institute е за България и Европа. Сертифицирането като Топ работодател показва отдадеността на организацията към създаването и прилагането на отлични HR политики и практики за служителите си. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст