ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Азербайджан гласува на предсрочни президентски избори

Илхам Алиев азербайджан
Илхам Алиев

Страната е под контрола на авторитарния ръководител Илхам Алиев

Повече от 6 милиона азербайджанци са поканени да гласуват днес на президентски избори, които според международни наблюдатели няма да са нито свободни, нито честни, предадоха ДПА и БТА.

Страната е под контрола на авторитарния ръководител Илхам Алиев, и наблюдателите смятат, че целта на изборите е основно да се осигури неговото задържане на власт.

Службата за демократични институции и права на човека (ODIHR) например посочва, че и шестимата останали кандидати в изборната бюлетина публично са подкрепяли президента Алиев в миналото.

Освен това много журналисти, които са критични към режима, са били арестувани през последните месеци, според Службата за демократични институции, която работи под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Официалната причина на Алиев да изтегли напред изборите, които първоначално бяха планирани за 2025 г., е, че териториалната цялост на Азербайджан сега е възстановена след завладяването на оспорвания регион Нагорни Карабах, посочва ДПА.

Президентът си приписва заслугата за завземането на Нагорни Карабах след десетилетия на битки между азербайджанци и арменци за региона, допълва ДПА.

Карабах е част от територията на Азербайджан, но беше населен предимно с етнически арменци. Ръководството на самопровъзгласилата се република Арцах в Нагорни Карабах се предаде и по-голямата част от общо над 100 000 арменски жители на Карабах избягаха, припомня агенцията.

В сравнение с други държави от Южен Кавказ, в Азербайджан, който има излаз на Каспийско море и силно разчита на износа на петрол и газ, съществуват високо социално неравенство, висока инфлация и нисък икономически растеж, отбелязва ДПА.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст