ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България, Кипър и още шест страни ще развиват устойчив туризъм

Кипър, България и още 6 страни от Южна Европа ще развиват устойчив туризъм чрез създаването на културни и екомаршрути. Учредителната среща на партньорите във финансирания от Европейския съюз проект се провежда днес, 7 февруари, и утре, 8 февруари, в Италия. За това предаде кореспондент на Българското национално радио.

Новата европейска програма „MED-Routes“ има за цел да създаде и популяризира специфичен средиземноморски модел на устойчив туризъм, уточниха от туристическия борд на област Пафос, който представлява Кипър в инициативата.

Тя се базира на сертифицираните от Съвета на Европа културни маршрути в Средиземноморския регион, в чиито рамки ще бъдат разработени екологични пътеки.

Проектът обхваща южноевропейското крайбрежие от Кипър до Португалия, през което минават четири тематични средиземноморски маршрути. Това са “Културен път на керамиката”, “Културен път на финикийците”, “Улици на маслините” и “Европейска федерация на Наполеоновите градове”.

Програмата ще продължи 27 месеца. Бюджетът ѝ е 1 млн. евро, като 85% от финансирането се предоставя от Европейския съюз.

Участващият от Кипър град Пафос бе отличено с „Европейска столица на интелигентния туризъм“ през миналата година.

Той кандидатства и за включване на културно-религиозния маршрут “По стъпките на апостол Павел” в програмата “Културни маршрути” на Съвета на Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст