ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Джина Карано от “Мандалорецът” съди “Дисни” с подкрепата на Илон Мъск

Джина Карано съди "Дисни"

Актрисата Джина Карано, която влезе в ролята на Кара Дюн, войникът, биещ се на страната на бунтовниците, и после, станал наемник, в първите два сезона на „Мандалорецът“, съди „Дисни“ и „Lucasfilm“, предаде „Variety”. Причината е уволнението ѝ от продукцията, чието действие се развива във вселената на „Междузвездни войни“. Тя е освободена от работа през 2021 г. заради публикация в социалните мрежи на тема Холокоста.

„Евреите са били бити по улиците не от нацистки войници, а от техните съседи… дори от деца. Тъй като историята ни вече е редактирана, повечето хора днес не осъзнават, че за да стигнат до точката, в която нацистките войници биха могли лесно да арестуват хиляди евреи, управляващите първо са накарали собствените им съседи да ги мразят, просто, защото са евреи. Това по какво се различава от омразата към някого само заради политическите му възгледи“, гласи публикацията ѝ в тогавашния „Twitter” и „Instagram”.

В иска, заведен във федералния съд на Калифорния, актрисата твърди, че прекратяването на договора й е неправомерно, че срещу нея е проявена дискриминация и че ѝ е отнето правото на свободно изразяване. Тя се бори съдът да принуди „Lucasfilm“ да я възстанови на работа и да плати най-малко 75 000 щатски долара за нанесени щети.

Джина Карано посочва предишни публикации

в социалните мрежи на нейни колеги. Един от тях е Педро Паскал, който изпълнява главната роля на Мандалореца. Друг е Марк Хамил, най-известен с ролята си на Люк Скайуокър в трилогията “Междузвездни войни”. Двамата сравняват в постовете си Доналд Тръмп и неговите поддръжници с Адолф Хитлер и нацистите. Карано твърди, че на нея, за разлика от колегите ѝ – мъже, ѝ е отнето правото да изрази мнението си, а когато го направи, последствията да са драстични.

Илон Мъск плаща разходите по делото на Карано, спазвайки обещанието си, че ще поема подобни съдебни случаи на хора, уволнени от работа, след като свободно са използвали X (или „Twitter”), за да упражнят правото си на свободно изразяване.

Преди близо три години, когато актрисата написа въпросния коментар, от „Дисни“ го определиха като „неприемлив и очернящ на база културна и религиозна идентичност“. За момента от компанията не са публикували официално изявление във връзка със заведеното срещу тях дело.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст