ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дискретният чар на ротацията

дискретният чар на ротацията

Подобно на герои от комедия на Луис Бунюел, нашите участници в “Дискретният чар на ротацията” желаят страстно да останат на във властта, но всевъзможни обстоятелства ги възпират

В сюрреалистичната комедия „Дискретният чар на буржоазията“ режисьорът-бунтар Луис Бунюел безпощадно разкрива цял спектър недъзи на „каймака“ на тогавашното общество – постоянни лъжи, фалш, мегаломански претенции, самоизмами, преплетени с нарцисизъм. Подобен сарказъм би бил уместен, ако искаме да разберем хаотичните и взаимно опровергаващи се гръмогласни изявления на участниците в управляващата ни сглобка в навечерието на прословутата ротация. Подобно на героите на Бунюел те желаят страстно да останат на трапезата (на властта), но всевъзможни обстоятелства ги възпират.

В случая с нашенските некоалиционни партньори може би по-сполучлива би била друга литературна аналогия – тази с „децата на лейтенант Шмид“ от безсмъртното произведение на Илф и Петров.

Проблемите на управляващите при подялбата на властта

идват от съвсем прозаични движещи сили – взаимно недоверие и стремеж да бъдат „прецакани“ конкурентите. Тази токсична природа на спойката в сглобката бе видима от самото начало и днес става все по-ясно, че постигнатото преди девет месеца споразумение е било просто начин да се отложи неизбежната развръзка. Наистина, и тогава, и сега всеки от „млечните братя“ прави всичко по силите си, за да изтласка конкурентите си настрана от най-важните лостове на властта. Всичко останало, включително подписаните документи, се разбира като несъществено обстоятелство, подлежащо на произволна интерпретация според собствените интереси.

Въпреки че уж (почти) всичко бе договорено, днес се оказва, че нищо не е договорено, или поне

всеки тълкува договореното по свой начин.

Например, в Управленската програма на некоалицията за периода юни 2023 – декември 2024 г. е ясно записано, че “през вторите девет месеца отговорността за правителството ще поеме г-жа Мария Габриел – номинация на ГЕРБ-СДС. След размяната Николай Денков ще бъде заместник-министър председател и министър на образованието”. Изведнъж обаче възникна остър конфликт заради позицията на министъра на външните работи.

Твърди се, че Петков, Денков и Василев предявили на Борисов и Пеевски категорични претенции към МВнР.

Тази мълва намери потвърждение 

в изявление на Настимир Ананиев, който оповести тълкуванието на ПП-ДБ: „Буквалното приемане за ротация е Габриел – премиер, акад. Денков – вицепремиер с портфейла ѝ. Редно е той да стане външен министър. Идеята е МС да запази максимално своя състав”.

Между другото, преди три месеца самият Денков публично (на среща със студенти) заяви, че след ротацията ще се върне в образователното министерство, защото там се чувствал най-подготвен. Какво е променило така драматично самоусещането му за полезност, можем само да гадаем.

Мераците на „чичо Денчо“ обаче срещат категоричен отпор, на първо място от страна на самата Мария Габриел. Отново според позоваване на вътрешни източници Габриел заявила категорично, че ако не е едновременно премиер и външен министър, ще се оттегли от българската политика. Нещо повече, иначе хрисимата госпожа в прав текст посочила, че Денков не е подготвен за такава важна външно-политическа роля и няма контакти в чужбина.

Към момента е ясно, че Бойко Борисов подкрепя безрезервно Габриел, при това с присъщите му инструменти на стар политически интригант. Внезапната остра атака на лидера на ГЕРБ по повод на злополучното и (вероятно неслучайно) провалено посещение на Денков в САЩ може да бъде логично обвързана със спора за поста на външен министър. Някои дори съзират връзка и с новите протести на зърнопроизводителите, които бяха изтъкнати като причина премиера да остане в страната.

Но

разногласията между участниците в сглобката

са далеч по-дълбоки и мащабни. ГЕРБ настояват за оценка на работата на всички министри и замяна на всеки, който не се е справил. По различни поводи Борисов и други представители на ГЕРБ вече посочиха редица имена на членове на кабинета, които са за смяна, като министрите на отбраната, земеделието, енергетиката, регионалното управление, туризма и спорта. Различията в оценката за работата на министрите бяха косвено потвърдени от вицепремиера Габриел, която заяви, че анализът на работата на министерствата е „полуготов“ и че предстоят нови разговори с министрите.

На свой ред чрез Кирил Петков ПП-ДБ изразиха становище за „минимален брой смени на министри в кабинета при предстоящата ротация, което щяло да даде по-голямо спокойствие на обществото. По думите на Петков, „не ни трябват големи размествания, ако има министри, които не са си свършили добре работата, те трябва да бъдат ревизирани“. Засега поименно като „твърдо оставащ“ се посочва само Асен Василев, останалите

вероятно ще бъдат предмет на пазарлъци,

особено тези, които се възприемат като гравитиращи към ГЕРБ.

Нещо повече, някои от министрите дори имат и собствени изисквания, свързани с оставането им в кабинета. Министърът на здравеопазването вече обяви, че се оттегля заради „недостатъчна политическа подкрепа“. Подобно условие декларира и министърът на отбраната Тагарев: „Ако имам покана, ще имаме разговор, ще видим дали ще бъдат създадени условията, за да мога да си изпълнявам задълженията така, както аз ги разбирам“.

Като капак, неофициално ПП-ДБ продължават да твърдят, че не било договорено кабинетът „Габриел“ да бъде излъчен с мандата на ГЕРБ. Всякакъв друг вариант обаче бе обявен за

категорично неприемлив за Борисов,

според когото именно ново правителство с мандата на ГЕРБ е единственият начин ротацията да се случи.

В едно отношение между участниците в сглобката има единодушие. Както Борисов, така и Денков вече декларираха, че ротацията няма да се случи на всяка цена, т.е. има варианти, при които тя няма да се осъществи. Дали само се плашат взаимно, или наистина има неподлежащи на престъпване „червени линии“, предстои да видим.

Но наред с всички „хитри планове“, взаимни подозрения и стари сметки между участниците в сглобката, трябва да помним твърдението, известно като „Бръсначът на Хенлън“: „Никога не търсете злонамереност в действие, което може напълно разумно да бъде обяснено с глупост“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст