ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зеленски се срещна с Желязков и благодари на България за помощта

Володимир Зеленски и Росен Желязков, Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари за военно-техническата и хуманитарната помощ, която България предоставя на страната му. Украинският държавен глава и председателят на Народното събрание Росен Желязков се срещнаха в Киев. Преди разговора на четири очи Зеленски изрази признателност за подкрепата, като подчерта важността на адекватната защита на гражданите на Украйна, особено в студените месеци, когато енергийната сигурност става цел на атаки.

“Благодаря ви сърдечно за всяка подкрепа, която ни осигурявате – и военно техническата и хуманитарната. Всяка подкрепа от България е важна за нас и никога няма да я забравим. Вие сами се уверихте как живеем с постоянните ракетни атаки в града. И виждате колко е важно за нас да осигуряваме адекватна защита на нашите граждани в най-студените месеци от годината, когато фокус на атаките е енергийната сигурност на Украйна”, посочи украинският президент.

Желязков потвърди подкрепата на България за европейската и евроатлантическа перспектива на Украйна и осъди руската агресия в региона. Той настоя за изтеглянето на руските сили и оборудване от Украйна, подчертавайки необходимостта от спазване на международните задължения от страна на Русия.

Председателят на парламента изрази и пълната подкрепа на страната ни за “Формулата за мир” на президента Зеленски и принципа, че само Украйна има право да решава как и кога да участва в преговори с агресора. Той изтъкна важността на този принцип за бъдещия мир и за укрепването на европейската и глобалната сигурност.

Желязков изрази и подкрепата на България за европейската интеграция на Украйна и радостта си по повод решението за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС. И наблегна на важността на независимата и суверенна Украйна за евроатлантическата сигурност. По думите му, страната ни остава дълбоко обезпокоена от руската милитаризация в Черно море и незаконното анексиране на Крим.

Председателят на Народното събрание напомни за Тристранния меморандум между България, Румъния и Турция за създаване на съвместна мисия за противодействие на мините в Черно море, което е предназначено за хуманитарни цели и за поддържане на безопасността на корабоплаването в региона.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст