ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Настимир Ананиев обвини ИТН в разпространение на фалшиви новини

В началото на новата парламентарна седмица депутатът от “Има такъв народ” Филип Станев изнесе декларация от трибуната, посветена на медицинските хеликоптери. Тя започваше с виц: “Хеликоптерите са отлетелите души на мъртвите танкове”. Станев поясни, че цитира този виц, не за да разсмее, а защото откакто се е появила така наречената сглобка, животът в страната се е превърнал не в абсурден виц, а в зловеща пародия. По думите му – “в тази пародия всички надежди на българите за нормална държава са умрели и техните души се реят като сапунени балони в сапунджийницата на академика сапунджия – Денков”.

След това Станев посочи, че последното сапунисване било закупуването на медицинския хеликоптер, който бил паметник на глупостта на сглобката, защото е непригоден. Първо, нямал лебедка и заради това не можел да изтегли никого в трудна местност; второ, нямал разрешение да лети в нощно време; трето – можел да кацне само на две места в София; четвърто – горивото му било само за 250 километра. Пето – нямало обучени пилоти и екипажи, които да летят на него. В края на декларацията си Филип Станев цитира Ромен Ролан, който казва, че против глупостта няма закони.

Последва декларация от името на “Възраждане”, която беше посветена на законопроекта за възобновяеми енергийни източници във водите на Черно море. Депутатът от “Възраждане” Константина Петрова нарече законопроекта парад на лицемерието и лобизма в полза на корпоративни интереси – приет без обществено обсъждане и без особено медийно отразяване. Тя бе категорична, че той е един от най-некомпетентите и е опасен за българския туризъм и за биоразнообразието.

След двете декларации на опозицията депутатът Настимир Ананиев от “Продължаваме промяната” – “Демократична България” поиска думата, за да изнесе декларация от името на парламентарната си група. С нея той отговори на декларацията на ИТН, пояснявайки, че медицинските хеликоптери са оборудвани изцяло за нощно пилотиране и има осем пилоти, които вече са обучени. Той обвини ИТН, че разпространяват фалшиви новини и лъжи, вместо да поздравят българските граждани, че България ще има услуга – медицинско спасяване по въздуха.

Ананиев бе категоричен, че медицинските хеликоптери могат да кацат навсякъде, като, разбира се, трябва да има изградени площадки. Той поясни, че от осемте хеликоптера, които България е поръчала и които ще получаваме на всеки шест месеца, три са с лебедка и първият такъв се очаква през юни.

След изказването му Тошко Йорданов излезе на трибуната и разкритикува заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова, че позволява на един пишман пилот и пишман шофьор да коментира политическа декларация – нещо, което е в нарушение на правилника на парламента. Той попита Ананиев кой е номерът на сертификата, издаден на хеликоптерите за медицинска дейност, колко от пилотите са над 60-годишна възраст и имат ли те над 1000 часа летателна дейност.

От своя страна Росица Кирова му отговори, че Ананиев е направил декларация от трибуната на Народното събрание и тя няма право да цензурира съдържанието й.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст