ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Полският енергиен концерн Orlen уволни шефа си

Орлен Płock,_Orlen уволни шефа си

Събранието на акционерите на най-голямата полска нефтопреработвателна компания Orlen S.A. освободи осем от деветте членове на надзорния съвет. Уволнен е и шефът ѝ Даниел Обайтек. За временно изпълняващ длъжността ръководител на концерна е назначен Витолд Литерацки, съобщава агенция РАР.

Извънредното събрание на акционерите се е провело на 6 февруари. Както уточнява агенцията, промяната в състава на надзорния съвет е инициирана от Полската държавна хазна, която е най-големият акционер на Orlen. По-специално, председателят на надзорния съвет Войчех Ясински (беше президент на компанията през 2012–2015 г.) беше уволнен.

На 1 февруари надзорният съвет на Орлен отстрани Даниел Обайтек от борда и като изпълнителен председател на компанията. Той ръководи компанията от 2018 година. Това решение беше взето на фона на започнато от прокуратурата през януари разследване на обстоятелствата около сливането на Orlen и енергийния концерн Lotus. Разследването смята, че сделката може да е причинила загуба на концерна, като сумата й се оценява на 5 милиарда злоти (1.25 милиарда долара).

През октомври 2023 г. Orlen обяви споразумение, съгласно което ще придобие полския участък от газопровода Ямал-Европа. Според условията на сделката, както съобщи Orlen, Europol Gaz, която контролира газопровода, трябва да изкупи 48% дял, притежаван от “Газпром”. Руската компания е под полски санкции от 2022 година.

Orlen S.A. е полска мултинационална петролна рафинерия на петрол и търговец на дребно с горива с централен офис в Płock, Полша. Дъщерните дружества на компанията включват основните нефтени и газови компании на Чехия и Литва, съответно Unipetrol и Orlen Lietuva.

Корпорацията е значима европейска публично търгувана фирма с операции в Полша, както и в Австрия, Канада, Чехия, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Норвегия, Пакистан и Словакия. Към февруари 2024 г. най-големият акционер в компанията е полската държава (чрез държавната хазна) с 49.9% от акциите пред Nationale-Nederlanden OFE с 5.2% от капитала.

Компанията е регистрирана на Варшавската фондова борса и към 2022 г. нейните отчетени приходи възлизат на над 278 милиарда PLN (около 62 милиарда щатски долара). В нея работят над 64 000 души, притежава повече от 3400 сервиза в седем държави и продава своите продукти в над 100 страни по света.

През декември 2022 г. PKN Orlen навлезе на унгарския пазар с придобиването на 143 бензиностанции от унгарската MOL в сделка, свързана с придобиването на 410 бензиностанции в Полша от MOL съгласно споразумение между Orlen и Grupa Lotos. Продажбата е резултат от изискването на Европейската комисия от PKN Orlen да се освободи от своите активи, за да одобри придобиването на Grupa Lotos от компанията в съответствие с правото на ЕС за конкуренцията.

През март 2023 г. PKN Orlen подписа договор с украинската петролна компания Ukrnafta за износ нефтохимически продукти в Украйна.

На 3 юли 2023 г. компанията промени името си от PKN Orlen на Orlen S.A., за да отрази диверсификацията си от изкопаеми горива. През септември 2023 г. Европейската комисия одобри придобиването от Orlen Group на подразделението за търговия на дребно на австрийската компания за търговия с петрол Doppler-Gruppe, която управлява 266 бензиностанции в Австрия под търговската марка Turmöl.

През декември 2023 г. полското правителство одобри изграждането на 24 нови блока с малък модулен реактор (SMR) в шест обекта в цялата страна. Orlen Synthos Green Energy (OSGE), съвместно предприятие между Orlen и химическата компания Synthos, планира да разположи първите малки реактори в Полша до 2030 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст