ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Я, SS-клубът бил съдийски!

Хвърляне на каскети пред съдебната палата

Трябваше ли да затрият и Нотариуса, че да видим слона в стаята? При всичките стари и нови антикорупционни закони и органи, корупцията в съда ще бъде разследвана от законодателната власт. Чрез временна парламентарна комисия, която да провери и изясни “факти и обстоятелства за нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика“.

„Веднъж на няколко години се появява смел магистрат, който публично да оповести огромните проблеми в съдебната власт. С този проект не трябва да прекрачваме независимостта на съдебната система. Напротив, ще се опитаме да дадем трибуна и на други смели магистрати, които, убеден съм, знаят за подобни случаи. Трябва да бъде установено кои са участвали в тези прояви, кои лица стоят зад тях, дават поръчки и ги покровителстват, дали има политически чадър през годините и тази тема не трябва да остава в безтегловност и да няма резултат“, каза депутатът Мирослав Иванов.

С добавката, че ще се установява и още нещо – дали

Висшият съдебен съвет и инспекторатът към него

са направили необходимите усилия да противодействат на подобно поведение.

Депутатът Бойко Рашков обаче веднага забеляза, че парламентът не може да се занимава само с SS -клуба на Мартин Божанов, който бил “само една малка спирка по пътя на корупцията“. На всички било известно, че “България се разяжда от корупция по всички власти” и че “представители на това уродливо явление има и тук сред нас”. Неслучайно две държави се произнесли за корупционно поведение на лица в нашата страна, “едно от които е тук и ще поеме лидерство на една политическа партия, която ще представлява един голям процент български граждани – г-н Пеевски. Дали той има връзка с тези случаи?!”

„Това е

огромен октопод, който е обхванал цялата система,

години наред съществува и политиците го пренебрегват, защото го употребяват в лична или партийна полза“, рече пък Корнелия Нинова. И тутакси предвиди, че комисията ще бъде използвана “за игра на лобита, извиване на ръце покрай ротацията и регулаторите и политически рекет“.

“След разрешение на съда, в така наречения частен клуб за магистрати са извършени процесуални дейности. Изземват се компютърни конфигурации и други документи, които тепърва ще бъдат анализирани”, съобщи в сряда (7 февруари) министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Според видеоматериал на колегите от “24 часа”, излъчен също в сряда, но няколко часа по-рано, въпросният клуб е бил затворен още преди една година. И, разбира се, отдавна в него няма нищо за разследване.

В очакване на Годо – смели магистрати да се наредят на опашка пред смели депутати, не бива да забравяме обаче, че комисията е временна и докато храбреците се натуткат, току виж я закрили. Междувременно около и в Съдебната палата никой да не се притеснява от арести, защото SS-клубовете са цяла верига – от кафенета, ресторанти, офиси и кантори, до кабинети в “храма на Темида”.

Колкото до Висшия съдебен съвет, той вече полага усилия в тази насока. Съдийската му колегия ще кани за изслушване и.д. главния прокурор Борислав Сарафов и журналиста Николай Стайков от Антикорупционния фонд. Както винаги обаче

няма да проверяват бруталната корупция в съда,

практикувана десетилетия наред безнаказано от стотици магистрати, а заплахите срещу двама от тях. Зер, тъкмо заради заплашените от Нотариуса приели “механизъм за реакция в случай на засягане на независимостта на магистрати и оказване на натиск”.

И понеже само луд за връзване може да чака корупцията да провери корупцията, да бъде чут си струва единствено Стайков от Антикорупционния фонд.

„Тогава при нас

започна да се появява информация и за този клуб,

но, за съжаление, никой не искаше да си застане с името. Има огромен страх и аз го виждам и сега. В момента най-голямото желание е всичко да бъде забравено, да не излезе нищо от телефоните, от записите. Няма как една такава схема да продължава 20 години без съдействие от административните ръководители. Няма как да продължава, защото това са неща, които се знаят вътре. Най-важният въпрос сега е дали системата ще си свърши работата и какво ще стане с няколкото телефона на Нотариуса!”, заяви той в ефира на една столична телевизия.

Е, има си механизми за реакция, Стайков, какво да стане?! По тях бяха отработени телефонът на Красьо Черния, тефтерчето “Златанов”, записите “Мондешки”, “Осемте джуджета”… – последният да затвори вратата. Че то жабетата с несменяемия главен прокурор тъкмо за това ги ручахме – за развитието на клубната култура!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст