ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Carlsberg обяви загуба от 5.9 млрд. щ.д. заради оттеглянето от руския пазар

Карлсберг Carlsberg_factory загуба

Датската Carlsberg Group, която притежава руската пивоварна компания Baltika, оцени загубите си от напускането на Русия и отписването на бизнеса в страната след прехвърлянето й под временно управление от Федералната агенция за управление на собствеността на 5.9 млрд. долара. Тази информация се съдържа в отчета на Carlsberg за 2023 година.

През миналата година нетната загуба на Carlsberg възлиза на 40.8 милиарда датски крони (около 5.9 милиарда долара) в сравнение с 1.1 милиарда крони година по-рано, според финансовите отчети. Загубите от обезценка достигнаха 7 милиарда датски крони.

Компанията оцени общата загуба, дължаща се на руски активи, на 47.75 милиарда датски крони.

Консолидираните приходи на Carlsberg Group през миналата година са се увеличили с 4.6 процента от 70.3 милиарда датски крони на 73.6 милиарда датски крони. В същото време нетната печалба е намаляла с 5 процента и е в размер на 7.4 милиарда датски крони.

През четвъртото тримесечие на миналата година приходите са се увеличили с 6.3 процента на годишна база до 15.50 милиарда датски крони.

След началото на войната на Русия в Украйна, датската Carlsberg Group планира да напусне руския пазар и да продаде пивоварните си Baltika Breweries. В края на юни компанията обяви завършването на търсенето на инвеститор за “Балтика”. На 16 юли Владимир Путин подписа указ, според който акциите на чуждестранни компании в Балтика се прехвърлят във временната собственост на Федералната агенция за управление на собствеността. След това Carlsberg прекрати лицензионното споразумение с Baltika за използване на нейните марки. На 24 януари 2024 г. Арбитражният съд на Санкт Петербург и Ленинградска област анулира сделката за прехвърляне на изключителен лиценз за интелектуална собственост на Carlsberg.

Днес „Карлсберг България“ е водещ производител на бира в България

и една от най-динамичните и бързо развиващи се компании в бранша. Тя разполага с две пивоварни – в Шумен и Благоевград, както и с логистични центрове и търговски офиси в страната. В „Карлсберг България“ работят над 600 души. 

От началото на февруари тази година в „Шуменско пиво“ оперира модерна и иновативна технология за пречистване на отпадъчните води от производството, изградена съгласно най-високите националните и европейски стандарти в бранша. Проектът се реализира поетапно за период от четири години. Общата инвестиция възлиза на над 8 000 000 лева. Откриването на пречиствателната станция е израз на ангажимента към местната общност и приноса към опазването на околната среда. Осигуряването на 100% пречистване на отпадъчните води е една от важните стъпки в зелената стратегия на фирмата.

Изграждането на пречиствателната станция в Шумен е част от ESG стратегията на „Карлсберг България“ – „Заедно към нулев отпечатък и отвъд“. Основната амбиция на „Карлсберг“ в глобален аспект е постигането на нулеви въглеродни емисии в пивоварните до 2030 г. и нулев въглероден отпечатък от дейността на компанията до 2040 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст