ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Осми опит за избор на председател на Столичния общински съвет

председател на Столичния общински съвет

Днес Столичният общински съвет ще направи осми пореден опит да избере председател, след като и последният такъв беше неуспешен. Заседанието ще започне в 10:00 часа, като единствената точка в дневния ред е избора на председател.

На последното заседание, което се проведе на 25 януари, СОС подложи на гласуване три кандидатури за председател. От “Продължаваме промяната – Демократична България” (“Спаси София”) предложиха ново име – това на общинския съветник Цветомир Петров, от “Има такъв народ” предложението остана непроменено – Пламен Данаилов, кандидатът на “БСП за България” отново бе Диана Тонова. От ГЕРБ–СДС и “Възраждане” не предложиха кандидати.

След две гласувания съветниците не успяха да съберат мнозинство около нито една от кандидатурите.

В края на миналата седмица кметът на София Васил Терзиев каза, че е оптимист, че на 8 февруари ще успеят най-накрая да изберат председател на Столичния общински съвет.

От ГЕРБ посочиха, че групата им в СОС няма да участва в „сглобки”, нито в „заварки” с хора, чиято победа в момента е обект на разследване и проверка от страна на институциите.

От БСП заявиха, че не водят разговори за съставяне на общо мнозинство с „Продължаваме промяната-Демократична България“ (Спаси София) и ГЕРБ в Столичния общински съвет.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира, че „В софийския общински съвет са се разбрали за коалиция, която ще включва ПП-ДБ, ГЕРБ, БСП и някои по-малки корупционни метастази от „Синя София“ и МВРО”.

Столичният общински съвет може да бъде разпуснат от Общинската избирателна комисия, ако до 14 февруари не бъде избран председател, защото тогава изтича тримесечният срок по закон след полагането на клетвата на общинските съветници.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст