ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ръководителят на НАСА ще дойде на визита у нас през октомври

министър на финансите Асен Василев шеф НАСА Бил Нелсън американски инвестиции

През втория ден от посещението си във Вашингтон министърът на финансите Асен Василев посети главната квартира на Националната аеронавтска и космическа администрация на САЩ (НАСА). Там той е имал среща с администратора на агенцията Бил Нелсън, на когото е връчил покана да посети България от името на правителството. Ръководителят на НАСА е потвърдил, че ще дойде на визита у нас през октомври.

Василев и Нелсън са обсъдили възможностите за задълбочаване на научното сътрудничество между страната ни и НАСА. “България има фирми, технологии и космически традиции, които могат да бъдат изключително полезни”, е посочил финансовият министър. Той припомни, че през ноември 2023 г. страната ни се присъедини към споразумението “Артемида”. В тази програма на НАСА участват 34 правителства, които работят за връщане на човека на Луната и разширяване на космическите изследвания на Марс и други космически обекти.

Бил Нелсън ръководи НАСА от май 2021 година. В дългогодишната си кариера като конгресмен и сенатор той е автор на серия закони, свързани с науката и космоса. Считан е за един от лидерите на националната космическа програма на САЩ, застъпник на борбата с изменението на климата и поддръжник на програми за обучение в областта на високите технологии.

По-рано през деня министър Василев, заедно с министъра на икономиката Богдан Богданов, са обсъдили възможностите за американски инвестиции и създаване на работни места в България с представители на водещите американски компании TESLА, Honeywell, Northrop-Grumman, Lockheed Martin, FedEx, C4V. Те са участвали и в отбелязване на 40-годишнината на Американската търговска камара. Американският бизнес е заявил интерес към инвестиции във високите технологии, енергетиката, иновациите, производството на електромобили и медицински продукти, както и във военната промишленост в България.

Министър Василев е изтъкнал инвестиционните предимства на страната ни, като е посочил, че за първи път сегашното правителство е започнало да подпомага българските и чуждестранни инвеститори за капиталови проекти с максимално разрешената от Европейския съюз държавна помощ.

Министърът на икономиката Богдан Богданов пък е подчертал, че

от 2017 г. досега търговията между България и САЩ расте

въпреки отрицателните ефекти от пандемията от COVID-19. През 2022 г. двустранният стокообмен е достигнал исторически връх – 2.03 млрд. щ. долара. „Страната ни има интерес към привличането на американски капиталовложения във високотехнологични производства и услуги с висока добавена стойност. Разчитаме директните американски инвестиции да развиват икономически сектори, способни да издържат на силна конкуренция и да приемат бизнес практиките, етиката и технологиите на чуждестранните инвеститори“, е коментирал министърът на икономиката.

Според министър Богданов секторът на информационните и комуникационните технологии е едно от най-обещаващите направления за привличане на американски инвестиции в страната ни. САЩ са световен лидер в този сектор и все повече американски компании насочват своите дейности към България. Огромен е и потенциалът в технологиите за производство и съхранение на енергия от възобновяеми източници.

Специален акцент на срещите в САЩ е бил поставен на включването на България във вериги на доставки, което би създало възможности за производства с по-висока добавена стойност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст