ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ нанесоха удари по Ирак, убиха командир от “Катаиб Хизбула”

САЩ нанесоха въздушни удари по иракска територия, убит е командир от "Катаиб Хизбула"

САЩ информираха, че са извършили въздушен удар срещу иракска територия през последната нощ, при който е бил убит командир от шиитската групировка “Катаиб Хизбула”.

Ударът е бил осъществен в отговор на атаки срещу американски военнослужещи в региона. Абу Бакир ас Саади, който е отговарял за планирането и изпълнението на атаки срещу силите на САЩ в Близкия изток, бил ликвидиран в Източен Багдад при атака с дрон срещу автомобил.

Били са убити общо трима души, а атакуваното превозно средство е било на иракските Сили за народна мобилизация (известни още като “Хашд Шааби”), контролирана от държавата организация шапка на десетки въоръжени групировки, много от които са близки до Иран.

Няма данни за цивилни жертви. Това е поредната в серия от нападения и контраатаки между американските войски и въоръжени групировки в региона, като напрежението нараства след убийството на трима американски военнослужещи.

Прецизният взрив е ударил главна пътна артерия в квартал “Мащал” в източен Багдад, привличайки тълпа, докато екипите за спешна помощ претърсваха останките, пише АП. Това се случва на фона на нарастващото напрежение в региона и вероятно ще разгневи допълнително иракските правителствени лидери, които според американски служители не са били уведомени предварително за удара.

Силите за сигурност затвориха строго охраняваната Зелена зона, където се намират редица дипломатически комплекси, тъй като са възникнали опасения във връзка с публикации в социалните медии, призоваващи протестиращите да щурмуват посолството на САЩ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст