ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фермерите да протестират за качествена земеделска политика, а не за пари

Традиция у нас е, когато гледаме по телевизията протести в чужди държави да се възхищаваме на смелостта и единството на протестиращите хора и да цъкаме с език „защо и ние не сме така?“. Когато обаче при нас се случи същото нещо, особено ако ни се наруши комфорта и се блокират пътища, по които преминаваме, става страшно.

„Богаташите протестират за още пари!“, „По-нов „Майбах“ ли искат да си купят?“, „Тези са платени и политически ангажирани!“, „Защо ги търпим?“ и т.н. За съжаление, протестът на земеделските стопани наистина набляга на субсидиите, вместо на по-широката картина – сериозна и качествена реформа на земеделската политика, от която ще спечелят и те, и потребителите. 

Фермерите са прави да изискват сигурност, защото произвеждат храната. Но не може да се отрече и очевидното –

те са доста по-щедро субсидирани от куп други сектори,

които също са важни.

За разлика от внушенията, които се правят през последните дни, че фермерските протести са нещо изключително несправедливо и нахално, те са част от европейската солидарност на земеделските производители, която се разпространи в много страни от блока. Европейските фермери настояват за по-малко регулации, за повече сигурност, за контрол върху вноса от трети страни и за преразглеждане на зелените политики с цел установяване на тяхната реална приложимост и полезност.

Тези протести вече дават резултат, въпреки че първоначално бяха игнорирани от Брюксел.  Европейската комисия се отказа от идеята за

намаляване на парниковите емисиите в селското стопанство.

Планът в пътната карта за климата до 2040 г. предвиждаше през следващите 25 години въпросното намаляване да достигне поне 30 процента.

Във вторник (6 февруари), председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕК ще оттегли и Регламента за устойчиво използване на пестициди, който до 2030 г. трябваше да намали употребата им наполовина. И най-важното – тя обяви, че всички нови предложения за хранителния сектор

задължително ще бъдат обсъдени и договорени с производителите.

Междувременно, у нас националният протест на земеделците и блокадите на ключови места в цялата страна продължиха. Земеделските производители настояват „да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора“.

Правителството обяви, че търси начини за преодоляване на кризата, а в сряда премиерът Николай Денков и земеделският министър Кирил се срещнаха с представители на всички браншови асоциации. Оказа се обаче, че самите представители имат противоречия помежду си и затова бяха проведени два кръга разговори. Като огледало на обществото ни и земеделците са разделени –

едните искат протести и оставка на министъра, а другите не.

Премиерът Денков посочи, че ще се подпомагат само производители, които са на загуба, а за целта се очаква справка на разходите за оперативна дейност, включващи труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги свързани с производството.

Макар данъчните декларации да са най-сигурният начин за доказване на печалби и загуби, правителството ще приеме опростена справка за разходи и приходи с цел да се ускори процеса и стопанствата да получат допълнителните помощи възможно най-скоро. На срещата бе постигнато

споразумение за подпомагане със 150 млн. лева

на секторите за производство на месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и винени лозя.

Този вариант изглежда честен – ако наистина са пострадали от украинския внос или от свръхрегулации, ще бъдат компенсирани. Необходимо е обаче протестите да се концентрират върху подобряването на българското селско стопанство, като се настоява за стабилни и реални изкупни цени на продукцията и защита на земеделските стопани, срещу ангажимент от тяхна страна да произвеждат качествени и конкурентни стоки. А, ако е за парите, ще си ги получат, защото хем идват евроизбори, хем ротация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст