ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Алгоритми качиха петрола сорт “Брент” над 81 долара за барел

петрол. алгоритми

Суровият петрол сорт “Брент” с доставка през април надхвърли 81 щ. долара за барел след като премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изключи потенциално прекратяване на огъня във войната с Хамас, което доведе до управлявани с алгоритми покупки на пазарите на горивото. Американският лек суров петрол WTI с доставка през март пък се изкачи над 76 щ. долара за барел след коментара на Нетаняху, че не вижда “друго решение освен пълна победа” – подем, който по-късно бе подгрян от следващите пазарната тенденция алгоритми. През миналата седмица черното злато поевтиня след новината за преговорите за прекратяване на огъня и евентуалното отслабване на напрежението в региона – източник на около една трета от световния петролен добив.

Американските удари срещу Ирак повишават риска за доставките на енергия и повишават опасността от разширяване на конфликта в Близкия изток, създавайки попътни ветрове за петролните пазари. Очакванията на експертите са консултантите на търговците на суровини да увеличат общото количество на покупките с 30% от максималната си позиция.

В допълнение към опасенията за евентуални трусове в предлагането се прибавят и тревогите на основните корабни компании, че несигурността на транспортния маршрут през Червено море продължава да се задълбочава. Множество търговски плавателни съдове вече избягват да плават през опасните води след като йеменските хути започнаха обстрела срещу тях в средата на ноември 2023 година. Този район стана дори още по-опасен след като Съединените щати и Великобритания започнаха да нанасят ответни удари срещу позициите на бунтовниците в средата на януари, принуждавайки най-едрите корабособственици да прекратят транспорта във всички сектори на региона.

Индикация за поскъпване на суровия петрол идва и от кривата на фючърсните контракти на горивото: спредът между котировките на контрактите с най-близка дата за доставка на сорт “Брент” се е разширил до 54 цента за барел в полза на по-скорошния срок – с 26 цента повече отколкото през миналата седмица.

Засега по-сериозни ценови увеличения не се очакват заради очевидния муден подем на китайското стопанство и бледнеещите очаквания за скорошно орязване на лихвените проценти от най-големите централни банки на глобуса. Размахът на колебания на пазарите на опции затихва, което е белег за слаба търговия през тази година, въпреки навалицата от геополитически и макроикономически заглавия. И пазарът все още не може да излезе от досегашния си сравнително тесен диапазон на търговия.

В 11.58 ч. българско време на 9 февруари фючърсните контракти на петрола сорт “Брент” за доставка през април се предлагаха за 81.70 щ. долара за барел, а на американският WTI за доставка през март – за 76.56 долара за барел.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст