ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Солаковия хан, където е пял Левски, ще има и български кът, увери Габриел

Солаковия хан

Съдбата на Солаковия хан в Букурещ, който е един от символите на националноосвободителното движение, стана обект на парламентарния контрол. В него през 1868 г. Христо Ботев и Васил Левски преживяват изключително тежка зима. Но въпреки несгодите, Левски пеел и бил все весел, свидетелства писмо на поета-революционер до Киро Тулешков.

Депутатите от “Възраждане” – Веселин Вешев и Ангел Георгиев попитаха вицепремиера и външен министър Мария Габриел какви действия е предприела българската държава за възстановяването на сградата и как си сътрудничи с общината в Букурещ.

Габриел започна отговора си с кратка предистория – през 2003 г. сградата на Солаковия хан е била реституирана на четирима наследници. До 2019 г. обаче те не предприемат никакви действия за укрепването й. От друга страна още през 1997 г. Солаковият хан бил включен от община Букурещ в националния план за реставриране, но по въпроса не било извършено абсолютно нищо. Независимо от това през 2019 г. общинският съвет на Букурещ приема решение за отчуждаване на сградата, която е частна собственост. Така към момента неин едноличен собственик е община Букурещ. През 2020 г. кметът на румънската столица, след разговори с представители на посолството ни в Букурещ, обявява, че спасяването на Солаковия хан става приоритет за управата му.

Идеята е той да бъде превърнат в общински културен център. До 2022 г. обаче зидовете на сградата не са укрепени. Българското посолство започва да припомня поетите ангажименти. В резултат на това е подписан договор за извършване на услуги за изготвяне на техническа експертиза и документи за реставрация на Солаковия хан. На 11 октомври 2022 г. са започнати 3D замервания на имота, като дипломатите ни са настояли за отделяне на достойно място за културното ни наследство и за обособяване на български кът. През 2023 г. те предприемат и действия за документално удостоверяване на юридическия статут на собствеността на Солаковия хан.

Към днешна дата сградата е в тежко аварийно състояние и около нея има предпазна ограда с цел безопасното преминаване на пешеходците. Както преди, така и сега като причина за критичното й състояние се сочи проявеното дългогодишно нехайство от страна на собствениците.

В крайна сметка на 2 февруари 2024 г. кметът на Букурещ Никушор Дан обявил публично, че дейностите по консервация и реставрация на Солаковия хан ще започнат през март 2024 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст