ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Молдова започна техническия етап на присъединяване към Европейския съюз

еврокомисия знаме на ес европейски съюз молдова

Вицепремиерът по европейската интеграция на Молдова Кристина Герасимова заяви, че републиката е започнала техническия етап на присъединяване към Европейския съюз. Това съобщава РИА Новости.

„На 7 февруари навлязохме в първия етап от техническата работа по присъединяването на Молдова към Европейския съюз. Имаме най-дълбоките и тесни отношения с ЕС в съвременната история на страната ни“, казва Герасимова.

Тя отбелязва, че първият етап е оценка на съответствието на националното законодателство със законодателството на Европейския съюз.

Преди това председателят на молдовския парламент Игор Гросу заяви, че Молдова може да се присъедини към Европейския съюз по-рано от планираната 2030 г., но за това е необходимо да се проведе референдум. Гросу подчертава, че провеждането на референдум през 2024 г. е много важно.

Според него, републиката има както възможности, така и отговорности, да направи всичко възможно да се присъедини към ЕС възможно най-скоро – по-рано от 2030 година. Той отбелязва, че процесът на европейска интеграция за Молдова и Украйна е по-динамичен, отколкото в случая с други страни.

По-рано Шарл Мишел съобщи, че ръководителите на европейските страни са решили да започнат преговори за присъединяването на Украйна и Молдова към Европейския съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст