ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Приемът на студенти трябва да бъде намален, категорични са от АИК

васил велев

  • България се нуждае от кадри с добро образование, по търсените от работодателите професии.
  • В момента степента на подготовка на студентите не съответства на потребностите на бизнеса, тъй като е предимно теоретична. 
  • Държавният план-прием трябва да бъде съобразен с броя на завършващите средно образование. За по-голяма конкуренция и подобряване качеството на студентите броят на откритите места за студенти не бива да е повече от 50 на сто от общия брой завършващи.

Това са трите акцента в становището, изпратено от Асоциацията на индустриалния капитал (АИК) до министъра на образованието проф. Галин Цоков във връзка с определянето на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища и научните организации.

Проблемите са назрели, трупат се по-бързо, отколкото се решават, ще организираме национална кръгла маса”, коментира пред БНР-Радио София Васил Велев, председател на УС на АИК.

“В недалечното минало висшето образование беше начин да се отложи безработицата, но отдавна не е така. Днес има остър недостиг на човешки ресурси. Всеки кадър и всяка позиция са важни. Най-голям дефицит има в промишлеността и в строителството”, допълни той.

По думите му, има сфери, в които 75% от висшистите се реализират на позиции, където дипломата и 4-5 години учене се оказват излишни.

Има два пазара – на желанията от страна на младите хора, и реалния пазар на труда. И отпадането на таксите в университетите допълнително ще отдалечи тези пазари един от друг.

Напливът към специалности се определя от това, къде се следва лесно, а не къде има глад на специалисти. Дори и да е ясно, че след завършване ще се вземат добри пари, младите не искат обучението да изисква повече труд и усилия.

“Дългото детство, продължило до 22-23 години се плаща и от данъкоплатците. Това са изгубени години за хората, които учат нещо, което няма да им трябва”, допълни Велев. 

Той обясни, защо принципът “Парите следват студента (ученика)”, дори и да изглежда разумен, води до дисбаланс и деформации в образователната система, води до влошаване на качеството на обучение, до слаби резултати по PISA.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст