ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Природният газ е от съществено значение при сътрудничеството ни с Египет, твърди Габриел

сътрудничеството ни в Египет, Мария Габриел

Природният газ е от съществено значение при сътрудничеството ни с Египет в областта на енергетиката. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, след като се срещна с египетския си колега Самех Шукри в Кайро. Габриел е на еднодневно официално посещение в Египет.

Тя обяснила на Шукри, че след последните две години, в които Русия води война в Украйна, за България темата за енергийната сигурност е придобила особена важност, предаде БТА. Ето защо външният ни министър се надява да обединим усилията си с Египет в посока обсъждане на различните варианти на осигуряване на енергийните доставките и на разширяване на пазара.

Габриел припомни, че през 2018 г., в рамките на визитата на министъра на външните работи на Египет Самех Шукри в България, двете страни подписали споразумение за създаване на Съвместна комисия за сътрудничество, с цел задаване на подходяща двустранна рамка за съгласуване на политическите насоки на българо-египетските отношения и контрол на изпълнението на споразуменията и програмите за сътрудничество, сключени между двете страни.

По време на срещата бил обсъден и големия потенциал за сътрудничество в областта на икономиката, търговията и инвестициите. Мария Габриел изразила надежди, че в резултат на партньорството си с Египет България ще се превърне в регионален енергиен транспортен иновационен и инвестиционен център.

Външният ни министър посочил, че България ще продължи да подкрепя Египет за финализирането на стратегическите му партньорства с Европейския съюз.

В крайна сметка в резултат на срещата в Египет били подписани три документа:

  • Споразумение за сътрудничество в областта на природния газ
  • Споразумение за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване за притежателите на дипломатически и служебни паспорти
  • Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст