ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕЦБ предупреждава за последствия от лошото управление на рисковете от имотни сделки

ЕЦБ, Имотни сделки

Европейската централна банка (ЕЦБ) е обърнала внимание на кредиторите, че може да повиши капиталовите си изисквания към тях заради лошо или недостатъчно отговорно управление на рисковете, произтичащи от сектора на търговски недвижими имоти, твърдят добре информирани източници. Надзорният орган е заявил опасенията си в диалог с банките, предшестващ определянето на годишния обем на капиталовите наличности. Индивидуалните изисквания вероятно ще важат за идната година, но, според официални представители на институцията, тези ранни предупреждения целят ограничаване на загубите от този клас активи. ЕЦБ напомня нееднократно, че посочването и коригирането на недостатъците в управлението на риска на кредиторите, които контролира, е един от главните й приоритети.

Секторът на търговските недвижими имоти претърпя рязък низходящ обрат след скока на лихвените проценти, увеличавайки препятствията, произтичащи от прехода към работа от вкъщи и промените в поведението на дребните търговци. От няколко години ЕЦБ упражнява прецизен надзор върху кредитните практики на банките и периодично ги упреква, че поемат прекалено висок риск. През декември 2023-а европейските централни банкери посочиха доказателства, че някои кредитори са надценили получените обезпечения.

Последните предупреждения идват след упражнения през миналата година натиск от ЕЦБ, довел до решението на банките да заделят по-високи провизии за евентуални загуби от отпуснатите заеми за недвижими търговски обекти. Засега няма признаци, че проблемите в този бранш ще доведат до значителен удар върху банковите капиталови коефициенти, но акцентирането върху управлението на риска е начин за ограничаване на щетите.

Напоследък инвеститорите следят под лупа заплахите за банките от сектора на търговските недвижими имоти в Съединените щати, претърпял един от най-дълбоките ценови сривове в историята си. Индексът на регионалните банки отвъд Атлантика KWB е загубил 10% от пазарната си оценка откакто през миналата седмица “Ню Йорк къмюнити банкорп” обяви изненадваща загуба, свързана с влошаване на качеството на кредитите, което разтревожи инвеститорите и в други кредитори, включително и във “Вели нешънъл банкорп”. В Германия пък облигациите и акциите на “Дойче Пфандбрийфбанк” понесоха сериозни загуби през тази седмица заради опасенията за вложенията й в Съединените щати – белег, че проблемите се разпространяват и към Европа.

Като цяло, европейските банки очакват по-високи изисквания към финансовата си сила през тази година, което се дължи до голяма степен на разпоредбите на регулаторите да създадат буфери за преодоляване на икономическия спад. Но само за някои кредитори те са довели до скок на минималните капиталови равнища през миналата година. Най рязко измежду индивидуалните банки е било увеличението на капиталовите изисквания за “Дойче пфандбрийфбанк”.

Най-много заеми за недвижими търговски обекти в Европейския съюз са отпуснали френските и германските банки, по данни на Европейския банков орган за третото тримесечие на 2023-а. По-ранен анализ на Борда за системен риск пък е показал, че Германия е с най-висок дял от трансграничните банкови експозиции към търговски недвижимости сред водещите икономики на еврозоната.

Германия и Австрия са също и в епицентъра на най-зрелищния досега провал в сектора на търговските обекти – колапса на групата от компании “Сигна” на магната Рене Бенко, в който, според банкери и ЕЦБ има пръст. Институцията обаче отхвърля тези критики, които определя като “странни”, предвид задачата й да гарантира, че кредиторите управляват рисковете.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст