ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

След като приемем еврото, пенсиите ще се закръглят в полза на хората, обеща Шалапатова

пенсиите, Иванка Шалапатова

Социалните плащания и пенсиите ще се закръглят в полза на хората. Това обеща, че ще се случи с приемането на еврото, социалният министър Иванка Шалапатова в ефира на Българското национално радио. Тя обясни, че този процес няма да бъде толкова болезнен, колкото хората си представят и че не се очакват сътресения в покупателната способност.

Шалапатова заяви и че доходите, кредитите и депозитите ще се преизчислят автоматично в евро. Тя припомни, че основната цел е в крайна сметка държавата да стане още по-привлекателна за инвестиции.

Социалният министър бе категорична, че няма повод за притеснение, защото финансовото състояние в страната е добро. В тази връзка тя даде и конкретни данни:

Дългът ни към брутния вътрешен продукт е 22% и е вторият най-нисък в ЕС, много по-нисък от допустимия от 60% от БВП за приемане на еврото, бюджетният ни дефицит през 2023 г. е 2.2%, курсът на лева е фиксиран и е стабилен.

Остава само да изпълним критериите за ценова стабилност, добави Шалапатова и увери, че се предприемат нужните мерки и за намаляване на инфлацията, и за информиране на населението.

Тя засегна и втора тема – адекватността на размера на пенсиите. По думите й средната продължителност на получаване на пенсия за осигурителен стаж и възраст е над 23 години. Ето защо е изключително важно пенсиите да останат свързани с осигурителния принос, още повече, че едно от сериозните предизвикателства пред България е застаряващото население и демографската характеристика на обществото.

“Ако в момента всички българи, които упражняват труд, се осигуряват на пълните си доходи, то приходите в системата ще бъдат изключително благоприятни. Тогава може да има разпределяне на по-голям ресурс. Защото това, което в момента се получава, е, че всяка следваща година националният бюджет дофинансира пенсиите”, обясни социалният министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст