ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Споразумението със земеделските производители е съставено – остават подписите

Снимката е от срещата на 9 февруари

Споразумението със земеделските производители и министър Кирил Вътев вече официално е съставено. Утре, в понеделник, 12 февруари, остава само то да бъде подписано в Министерския съвет, предаде БНТ.

Стопанствата ще се разделят на три категории в зависимост от площта им и ще получават годишна ставка на декар.

Тези до 3000 декара ще получат по 20 лева, тези между 3000 и 6000 декара по 10 лева и тези до 10 000 декара ще получат по 5 лева. Получаването на субсидията ще бъде разделено на два транша.

Като срок е записана датата 30 март, но той може да се удължи с 5-6 седмици заради нотификацията от Европа и техническата обработка на документите на около 20 000 ползватели.

Другият срок е 30 септември, при положение, че има нотификация, тъй като сега самата помощ е до 30 юни. Таванът на помощта е ясен и е изписан в тройната модулация.

Най-голямата субсидия, която едно стопанство може да получи, е 50 000 – 55 000 лева, обяви един от представителите на преговарящите от страна на фермерите – Костадин Костадинов, председател на Българската аграрна камара.

Остава договорката най-малките стопанства да не доказват загуби за стопанската година, но за средните и големите – това изискване остава. В споразумението е записано и задвижването на приемането на определени законодателни промени.

В споразумението е записано още, че през следващата седмица предстоят още срещи, на които ще се разгледат отделните закони, по които земеделските производители очакват промени. При всеки нормативен акт ще се изчисти концепцията на промените. Ще се изготви и второ споразумение, в което ясно ще е разписана политическа отговорност и ангажиментът за промяна на въпросните закони, обясни Илия Проданов, който е представител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Утре, 12 февруари, от 12 часа, министър Кирил Вътев е поканил на среща в министерството на земеделието две от протестиращите организации, които не приемат договореното споразумение и настояват за неговата оставка.

От Българската аграрна камара предупредиха, че се разграничават от техните действия, защото смятат, че те обслужват само лични и политически цели.

Една от протестиращите организации – Националната асоциация на картофопроизводителите обяви, че замразява членството си в БАК – Българската аграрна камара.
От страна на камарата отговорът не закъсня – според председателя й – Костадин Костадинов картофопроизводителите трябва да представят официално решение на управителния си съвет. По думите му такова нещо като замразяване на членство няма – то не е фризер да се замразява или отмразява, не е и микровълнова печка.

От друга страна вчера, на 10 февруари, 26 браншови организации заявиха, че подновяват протестите и продължават да искат оставката на ресорния министър Кирил Вътев.
За тях споразумението е предателство и заради това във вторник, на 13 февруари, те ще докарат трактори и цистерни с мляко на жълтите павета.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст