ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Bloomberg” предупреждава, че Германия е изправена пред сериозни проблеми

Германия, Кристиан Линднер

Германия може да загуби статута си на индустриална суперсила, предупреждава “Bloomberg”. Неговите анализатори изхождат от факта, че в германската икономика и най-вече в промишлеността, от 2017 г. насам се наблюдават негативни явления – ограничават се инвестициите, намаляват се или се закриват напълно производства.

През последните две години негативната динамика се е ускорила. В резултат на това през четвъртото тримесечие на 2023 г. БВП на страната намалява с 0.3% в сравнение с третото тримесечие.

Според анализаторите енергийната криза, която възникна през 2022 г., може да доведе до фалит на много германски компании. Основната причина за нея е спирането на доставките на руски природен газ за Германия. Особено силно е засегната химическата промишленост. Според проучването всяко десето дружество от този сектор възнамерява да спре производството си, тъй като перспективата да премине към водород е много неясна, а потокът от природен газ няма да бъде възобновен.

От “Bloomberg” отбелязват, че основите на индустриалното производство в Германия са започнали да се срутват като домино. През 2022 г. се е наблюдавал рязък скок на фалитите сред големите компании, а това са предприятия с оборот от над 50 млн. евро годишно.

Само преди няколко дни Кристиан Линднер – министър на финансите и ръководител на германската Свободна демократическа партия, която е част от управляващата коалиция, призова правителството да се отнесе сериозно към подобни негативни прогнози.

“Прогнозата на “Bloomberg”, че Германия може да престане да бъде индустриална суперсила, е съвсем основателна”, твърдят от консултантската фирма PF Capital и предупреждават, че ако тя се сбъдне, последиците ще бъдат усетени от цялата еврозона, която заедно с Германия може да потъне в рецесия за няколко години. Според PF Capital в Германия страда не само индустрията, но и като цяло секторът на услугите. Данните сочат, че от 2023 г. германската икономика е в рецесия.

Според резултатите от 2023 г. в преработвателната промишленост има спад от 1.5%, докато в енергийния сектор той е от над 10%, като същия процент надолу регистрира и химическата промишленост.

Има голяма вероятност показателите от миналата година да се влошат, а това означава, че проблемите на най-голямата икономика ще се превърнат в главоболия за цялата еврозона.

Факт е, че тя сякаш се колебае на ръба на рецесията. Нещо повече, ясно се вижда, че Северът, който е по-зависим от руската енергия, сега изпитва малко повече трудности от Юга. Ясно е обаче, че като цяло европейските икономики успяха да преживеят енергийния шок. Да, той беше болезнен. Да, беше тежък, да, определена част от промишлеността пострада и все още страда, да, имаме миграция на промишлеността от Европа към САЩ и дори тя в някои региони все още не е приключила, но европейските икономики като цяло устояха.

Какво ги очаква оттук насетне? Очевидно е, че делът на промишлеността в БВП на еврозоната, и по-специално на Германия, ще бъде по-нисък и може да намалее за няколко години. Но освен това има и глобални процеси. Важно е да се осъзнае, че всъщност не само икономиките на еврозоната и Германия не се развиват добре в момента.

Забелязва се, че независимо от това колко успешно е решен енергийният проблем сега, икономиката ще бъде подложена на натиск през следващите няколко години поради влошаващата се глобална ситуация. Като цяло темповете на растеж в света се забавят, а за Европа това ще е по-сериозно предизвикателство, тъй като нейните страни все още не са преодолели напълно енергийния шок. Затова има голяма вероятност еврозоната да бъде в рецесия повече от една година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст