ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Синдикатите искат актуализация на правилата за безопасен труд

строителни работници строители

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) апелира за актуализиране на нормативната уредба, регламентираща работата на институциите, отговорни за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. 

Актуализирането трябва да съответства на поставените цели в Стратегическата рамка на Европейския съюз за здравословни и безопасни условия на труд за периода 2021-2027 г. и Националната програма по безопасност и здраве при работа 2022-2024 година. 

От организацията отбелязват, че едно от най-важните звена в системата, свързано с установяване и профилактика на професионалните заболявания, на практика е със затихващи функции. За БТА от синдиката уточниха, че става въпрос за звеното за профилактика на професионалните заболявания към здравното министерство.

Данните на Националния осигурителен институт (НОИ) показват, че през 2023 г. са регистрирани 87 смъртни случая при трудови злополуки. Най-много смъртни случаи има в сектор „Строителство” – 22, следван от „Сухопътен транспорт” – 14 случая. Отчетените трудови злополуки през 2023 г. са 2709 броя.

През 2023 г. икономическата дейност, в която са регистрирани най-много трудови злополуки, е „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ – 250 инцидента, следвана от „Сухопътен транспорт“ с 207 и „Държавно управление“ – с 203 случая.

Според синдикатите голяма част от злополуките на работното място не се декларират пред съответните органи, докато смъртните случаи при трудовите злополуки не могат да бъдат прикрити.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст