ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България и Корея засилват икономическите си връзки

България и Корея

Председателят на Народното събрание Росен Желязков обсъди възможностите за насърчаване на политическия диалог, икономическите връзки и културния обмен с председателя на корейския парламент Ким Джин-пьо, който е на първо официално посещение в България от такъв ранг.

Росен Желязков изрази надежда, че тази визита ще постави началото на активен политически обмен между България и Република Корея. И подчерта, че в нашето Народно събрание вече е създадена група за приятелство между Република България и Република Корея, която ще поощри сътрудничеството между законодателните органи и ще насърчи двустранните приятелски отношения. 

Председателят на Народното събрание подчерта още, че България желае да привлече повече корейски инвестиции в ключови икономически сектори като високите технологии, енергетиката, околната среда, здравеопазването, производството на автомобилни компоненти, винарството и био храните.

Желязков отбеляза още, че приоритет за България е и разширяването на износа ни по обем и обхват. Той посочи, че за първите девет месеца на 2023 г. общият стокообмен с Република Корея е на стойност 344.7 млн. щатски долара. Според него, увеличението спрямо същия период на 2022 г. не е малко – 27.2%, но все още неизползвания потенциал е доста сериозен.

От своя страна, Ким Джин-пьо коментира, че след пандемията от COVID-19 нивото на общия стокообмен между Република Корея и България постепенно се възвръща. И потвърди думите на колегата си, че в двустранните икономически отношения съществува голям потенциал, който задължително трябва да бъде оползотворен.

Председателят на корейския парламент отбеляза още, че страната му проявява интерес към съвместни инициативи в енергетиката, производството на части за автомобили и подобряване на транспортната инфраструктура. И допълни, че търговията и инвестиционното партньорство ще бъдат важен фактор за задълбочаване на двустранните отношения.

Росен Желязков изтъкна, че България високо цени подкрепата на Република Корея в стремежа ни станем пълноправен член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Той получи уверението на корейския си колега, че Сеул е готов да сподели своя “предприсъединителен” опит и да съдейства на София до подписване на окончателния акт.

Ким Джин-пьо изрази готовност и за увеличаване на корейските инвестиции в България. Той уточни, че следваща стъпка в тази посока би било гостуването на корейска бизнес делегация делегация в България, която на място да се запознае с условията и възможностите за реализиране на съвместни проекти.

В разговорите между Росен Желязков и Ким Джин-пьо взеха участие и заместник-председателите на Народното събрание Росица Кирова и Филиз Хюсменова, както и Делян Добрев – председател на парламентарната група за приятелство между България и Корея.

В рамките на визитата си, Ким Джин-пьо разговаря с президента на Република България Румен Радев и с пловдивския градоначалник Костадин Димитров.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст