ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България може да разчита на доставки на египетски втечнен природен газ

Терминал за природен газ египет

България може да разчита на евентуални бъдещи доставки на египетски втечнен природен газ. Терминалите на арабската страна могат да играят важна роля. Това е записано в Меморандума за разбирателство между Министерството на енергетиката на България и Министерството на петрола и минералните ресурси на Арабска република Египет за сътрудничество в областта на природния газ. Документът беше  подписан от министрите Румен Радев и Тарек Муула в Кайро в присъствието на министрите на външните работи на двете държави Мария Габриел и Самех Шукри. Министър Радев участва в правителствена делегация, водена от вицепремиера Мария Габриел.

Документът показва желанието България и Египет за развитие на двустранното научно, техническо, технологично и търговско сътрудничество. Той насърчава страните да обменят знания и най-добри практики между дружествата и институциите в областта на добива, съхранението, преноса и втечняването на природен газ, както и взаимните обсъждания относно закупуването на втечнен природен газ от египетските терминали.

Предвижа се по-широк обмен на информация и експертен опит чрез засилване на партньорството между публичните и частните институции, работещи в сектора на природния газ.

Министър Радев разговаря и с министъра на електроенергията и възобновяемата енергия на арабската република Мохамед Шакер. Обсъдено е било сътрудничеството и възможността за реализация на проекти от общ интерес в двете страни. В тази връзка, България и Египет обсъждат и сключването на меморандум за разбирателство и в областта на електроенергетиката и ВЕИ.

За България арабската страна е ключов и стратегически партньор. А съвместната работа в областта на енергетиката между двете страни може да активизира и отношенията между държавите от региона на Близкия изток, Средиземноморието и Балканите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст