ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков обсъди със студенти качеството на висшето образование

Николай Денков и Националното представителство на студентските съвети

Премиерът Николай Денков и ръководството на Националното представителство на студентските съвети обсъдиха връзката между качеството на висшето образование, финансирането на висшите училища и достъпа до образование за всички студенти.

Предложението на правителството за отпадането на таксите за обучение на студентите държавна поръчка в университетите, което в момента е във фаза обществено обсъждане, беше единодушно подкрепено от членовете на организацията. Студентите изразиха мнение, че качеството на образованието е най-големият проблем в системата и е най-важното за бъдещето на младите хора.

Премиерът подчерта, че когато държавата финансира едно висше училище, то публичните средства трябва да бъдат свързани с това как се осигурява качеството на обучението. „Финансирането трябва да бъде обвързано с качеството на преподаване и вашето мнение в това отношение е много важно и трябва да бъде отчетено”, каза Денков. Диалогът на правителството със студентите ще продължи и в бъдеще.

Във връзка с исканията на студентите за увеличаване на парите за ремонт на общежитията в страната, както и на размера на студентските и докторантските стипендии, министър-председателят се ангажира държавата да продължи да работи в тази посока. В бюджета за 2024 година са предвидени допълнителни 100 млн. лева за тази цел.

На срещата младите хора отчетоха като позитив, че стипендиите са се увеличили от 1 октомври миналата година. От 85 лева минималната стана 120 лева, а максималната се вдигна от 180 на 200 лева. Премиерът припомни, че за по-високите стипендии бяха отделени 6 млн. лева публични средства до края на 2023 година.

Денков благодари на представителите на НПСС за идеите им по въпросите, които засягат висшето образование. От своя страна те подариха на министър-председателя статуетка в знак на благодарност и признателност за съвместната им работа през последните години и за подкрепата му при вземането на важни решения в сферата на висшето образование.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст