ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 12 февруари 2024 г.

Румен Радев

Радев върна за ново обсъждане възстановените правомощия на Пленума на ВСС и главния прокурор

Президентът Румен Радев наложи вето върху възстановяването на правомощията на Пленума на Висшия съдебен съвет и главния прокурор. Това решение е в отговор на последните промени в Конституцията, които бяха приети на 1 февруари. Според президента тези промени, наложени с преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, дефакто отменят правосъдната реформа, като пренебрегват върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ действие.

Част от фермерите подписват споразумение с властта, останалите продължават с протестите

Днес част от фермерите – членове на Българската аграрна камара и правителството подписват споразумение за мерките, с които държавата ще подпомогне земеделските производители. Подписването на меморандума слага край на протестните им действия. Над 20 организации на земеделци обаче не се отказват от протестите. Сред тях са Обединени български животновъди, Съюз на говедовъдите, Националната асоциация на оранжерийните производители, Асоциацията на земеделските производители.

България може да разчита на доставки на египетски втечнен природен газ

Терминал за природен газ египет

България може да разчита на евентуални бъдещи доставки на египетски втечнен природен газ. Терминалите на арабската страна могат да играят важна роля. Това е записано в Меморандума за разбирателство между Министерството на енергетиката на България и Министерството на петрола и минералните ресурси на Арабска република Египет за сътрудничество в областта на природния газ. Документът беше подписан от министрите Румен Радев и Тарек Муула в Кайро в присъствието на министрите на външните работи на двете държави Мария Габриел и Самех Шукри.

Вместо да се стряска от Тръмп, ЕС да укрепи отбраната си

Европа настръхна след предупреждението на Доналд Тръмп, който уверено се е запътил към Белия дом за още един мандат, че може да остави съюзниците от НАТО сами да се оправят – особено с проблема “Кремъл”. Подобни притеснения са напълно излишни, защото Тръмп отправя подобни заплахи още от от 2016 година. А и дори децата знаят, че по време на предизборна кампания всеки кандидат-президент (или депутат) говори само онези неща, които заклетите фенове и инцидентните симпатизанти очакват да чуят.

Над 1 трлн. долара е дългът на сенчестите банки към кредиторите в САЩ

дългът на сенчестите банки

Общият размер на заемите, които традиционните американски кредитори са отпуснали на сенчестите банки като финансово-технологични фирми и групи за частно кредитиране, е надхвърлил 1 трлн. щ. долара. Това тревожи сериозно регулаторите и те предупреждават, че задълбочаващите се връзки между обичайните и алтернативните кредитори може да създаде системен риск.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст