ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Производителите на шистов петрол Diamondback и Endeavour са близо до сливане

петрол сливане

Производителите на шистов петрол Diamondback Energy Inc. и Endeavour Energy Resources са във финалната фаза на преговорите за сливане на двете компании, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на източници. Сделката може да бъде платена както в брой, така и чрез замяна на акции. В резултат на това акционерите на Diamondback ще имат мажоритарен дял в обединената компания.

Пазарната капитализация на Diamondback е 27 млрд. долара. Тя оцени своя конкурент на 25 млрд. долара. Говорим за сливане на два петролни производителя, в резултат на което на пазара ще се появи нов играч с пазарна стойност около 50 млрд. долара. Обединената компания ще се превърне в един от най-големите производители на петрол в Пермския басейн с обем на производство от около 400 хиляди барела на ден.

Това не е първата голяма сделка в петролния сектор през последните месеци. Така през октомври миналата година ExxonMobil обяви покупката на Pioneer за почти 60 милиарда долара, през същия месец Chevron. Occidental Petroleum в края на миналата година обяви, че ще купи CrownRock за 12 млрд. долара. Миналия месец енергийната компания APA се съгласи да закупи по-малката Callon Petroleum в сделка на стойност около 4.5 млрд. долара. Накрая, на 22 януари американската компания за търговия с горива Sunoco обяви придобиването на NuStar Energy, оператор на тръбопроводи и съоръжения за съхранение на нефт. Сумата на сделката беше 7.3 милиарда долара.

Както отбелязва изданието, американските петролни и газови компании забележимо увеличават активността си на пазара на сливания и придобивания, като се имат предвид значителните парични резерви, получени в резултат на нарастващите цени на горивата и очаквания спад на лихвените проценти в Съединените щати. По този начин, според Dealogic, обемът на транзакциите в Съединените щати от началото на тази година вече е със 78% по-висок от този за същия период от време през 2023 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст