ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сенатът на САЩ допусна за разглеждане законопроекта за военната помощ за Украйна и Израел

помощ за Украйна и Израел

Лидерът на републиканците Мич Макконъл предупреди сенаторите за опасностите, които крие изоставянето на дългогодишни съюзници на САЩ

Сенатът на САЩ допусна за разглеждане законопроекта за военната помощ за Украйна и Израел, но без мерките за затягане на контрола по южната граница с Мексико, съобщиха агенциите, предаде БТА.

Предложеният нормативен акт предвижда отделянето от американския федерален бюджет на над 95 милиарда долара – 60,6 милиарда за Украйна и 14,1 милиарда за Израел. Освен за тези две държави в него е заложено помощ да бъде предоставена и на Тайван.

По този начин сенаторите в доминираната от демократите горна камара показаха консенсус помежду си въпреки растящата съпротива на хардлайнерите в Републиканската партия и Доналд Тръмп, особено по отношение на помощта за Киев. Сега законопроектът ще може да бъде подложен на гласуване за окончателното си приемане от Сената.

За допускане до разглеждане в Сената законопроектът се нуждаеше от гласовете на поне 60 сенатори, но в крайна сметка събра 67, а против гласуваха 27 законодатели. Засега няма определени срокове за окончателното гласуване на законопроекта.

Американските медии отбелязват, че е изключителна рядкост Сенатът на САЩ да се събере на заседание в неделя, и то в деня на Супербол – финалния мач от американската Национална футболна лига, в който тази година един срещу друг се изправят “Сан Франциско” и “Канзас Сити”.

По-рано лидерът на демократите в Сената Чък Шумър каза, че горната камара на Конгреса на САЩ ще продължи да работи по законопроекта за помощта на Украйна, “докато не бъде приключен”.

Колегата му от страна на републиканците Мич Макконъл предупреди сенаторите за опасностите, които крие изоставянето на дългогодишни съюзници на САЩ в Европа.

“Няма да е пресилено, ако кажем, че днес погледите на света са насочени към американския Сенат”, каза лидерът на републиканците в Сената Макконъл “Нашите съюзници и партньори се надяват, че незаменимата нация, лидерът на свободния свят, притежава нужната решимост да продължи.”

В сряда аналогична инициатива, която наред с военната помощ предвиждаше отделянето на 20,23 милиарда долара за затягане на мерките за сигурност по границата с Мексико, не беше допусната за разглеждане.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст