ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Urenco обяви готовността си да замени руския уран на американския пазар

Уран-HEUraniumC руския уран

Забраната за внос на руски обогатен уран в САЩ може да влезе в сила още през 2024 г.

Консорциумът Urenco, в който дялове притежават правителствата на Великобритания и Холандия, както и германските компании E.ON и RWE, е готов да замени „Росатом“ като доставчик на обогатен уран за американския пазар. Това заяви главният изпълнителен директор на Urenco Борис Шухт в интервю за Financial Times.

Както отбелязва изданието, според оценки на компании от американската енергийна индустрия забраната за внос на руски обогатен уран в САЩ може да влезе в сила още през 2024 година. Неговото въвеждане, според Шухт, ще позволи на западните страни да интензифицират процеса на изграждане на нови вериги за доставки. Според него, поради икономическите санкции срещу Руската федерация, търсенето на продуктите на Urenco нараства. Компанията е получила 14 милиарда долара поръчки през миналата година спрямо 12 милиарда долара през предходния 12-месечен период.

“Пазарът се стреми към по-голяма независимост

и, разбира се, към яснота на политическия курс. Следователно законопроектът, предложен в Съединените щати, ще бъде от полза”, казва Шухт пред изданието. “В краткосрочен план нищо не пречи на замяната на руския материал за ядрената индустрия в западните страни. Ето каква проста теза.”

Ръководителят на Urenco добавя, че консорциумът преговаря с правителствата на Обединеното кралство и Съединените щати за инвестиции в предприятия, които биха могли да произвеждат метално висококачествено нискообогатено ураново гориво (HALEU), което в момента се доставя на световния пазар само от Русия. Концернът вече е получил 9.5 милиона паунда (12 милиона долара) от британското правителство за разработване на подходи за комерсиално производство на HALEU на Запад.

В разговор с Financial Times Шухт твърди, че Москва продава обогатен уран на Запада на уж ниски цени, като в същото време не допуска западни доставчици на своя пазар. Според него, Русия и Китай са се състезавали агресивно със западните страни в областта на ядрената енергетика, успешно изнасяйки технологии и изграждайки атомни електроцентрали в чужбина. В резултат на това Западът сега е принуден да наваксва.

„Много доставчици на ядрената енергийна индустрия са фалирали през последните 20 години, така че западният свят е загубил някои способности, но ние вече ги възстановяваме“, коментира Шухт.

Срещу руския уран

През 2023 г., според портала на Министерството на търговията на САЩ, Руската федерация е продала на САЩ уран на стойност над 1.2 милиарда долара, което е рекорд от 2009 г. насам. Русия запази първото място по приходи сред страните, изнасящи обогатен уран за САЩ. През декември 2023 г. обаче Камарата на представителите прие законопроект, забраняващ вноса на нискообогатен уран от Русия.

В края на миналата година Urenco сключи споразумение с украинския оператор на АЕЦ „Енергоатом“ за доставка на обогатен уран в Украйна до 2035 г. с възможност за удължаване до 2043 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст