ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Днес е Световният ден на радиото

Световен-ден-на-радиото

Днес – 13 февруари, е Световният ден на радиото, обявен за такъв по предложение на ЮНЕСКО и одорен от Генералната асамблея на ООН през 2012 година. 

Радиото е едно от основните средства за масова информация, служещо за разпространение на говор и музика. То продължава да е една от най-надеждните и широко използвани медии в света. 

По данни на НСИ за 2022 г. в България функционират 73 лицензирани радиооператора, излъчили 603 000 часа радиопредавания.

През 1946 г. започва да предава своята програма радиото на ООН.

Началото на редовното обществено радиоразпръскване е поставено през 1909 г. в Сан Хосе, но то става масово едва през 20-те години с широкото разпространение на радиоприемниците, особено в Европа и Северна Америка. Първата радиопрограма с новини е започнала излъчване на 31 август 1920 г. от радиостанцията 8MK (днес WWJ) в Детройт. През октомври радиостанцията 2ADD излъчва поредица от вечерни концерти, която се смята за първото забавно предаване в Съединените щати, а през следващия месец – и първото предаване на спортно събитие. През 1922 г. изследователският център на Маркони в Ритъл започва редовното излъчване на развлекателни предавания, а първите радиостанции, редовно излъчващи информация в Европа, се появяват след края на Първата световна война.

Първата организация, имаща за основна дейност обществено радиоразпръскване е британската корпорация Би Би Си, създадена през 1922 година.

Между двете войни, радиото се развива стремглаво, основани са много частни и обществени радиостанции. Периодът между 30-те и 50-те години на ХХ век е описван като Златните години на радиото. То се налага като най-бързото и най-авторитетно средство за масова информация. Впечатляващ пример за това е излъчената на 30 октомври 1938 г. радиодраматизация на “Война на световете” по Хърбърт Уелс. Пиесата, която разказва за нахлуването на извънземни на Земята, е приета от повечето слушатели за реално случващо се събитие и настъпва повсеместна паника.

По време на Втората световна война радиото проявява своята сила и като мощно пропагандно средство. Радиостанциите излъчват новини на много езици, за да информират или дезинформират обществеността за случващото се по фронтовете. От този период датират първите умишлени заглушавания и първите предавания на кодирана информация.

Началото на общественото радиоразпръскване в България е поставено през 1929-а, когато група инженери, начело с техника Георги Вълков, построяват 60-ватов радиопредавател в Инженерната работилница в София. През последната седмица на месец ноември в ефир за първи път прозвучават думите Ало, ало, тук е Радио София!. В началото на 1930 г. видни интелектуалци, общественици и инженери радиолюбители основават обществената организация “Съюз Родно радио”.

На 25 януари 1935 г. цар Борис III подписва указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост. Днес този ден се отбелязва като ден на Българското национално радио, което остава единствената радиоорганизация в България до 1990 г, макар и с няколко програми: информационно-музикална (Хоризонт), информационно-образователна (Христо Ботев), музикална (Орфей) и образователна (Знание), както и още четири регионални радиостанции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст