ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС направи първа стъпка към предаване на печалбите от руски активи на Украйна

руски активи

Централните депозитари на ценни книжа трябва да заделят всички печалби, генерирани от тях, и да ги държат отделно

Съветът на ЕС прие в понеделник решение и регламент, които проправят пътя към използването на печалбите, генерирани от конфискувани руски активи, за финансиране на възстановяването на Украйна.

Този ход, който е в съответствие със стъпките, предприети от Г-7, установява законодателен път, по който печалбите, генерирани от конфискувани руски активи при определени обстоятелства, да стигнат до Украйна чрез бюджета на ЕС.

Съветът реши, че централните депозитари на ценни книжа, които държат над 1 милион евро активи на руската централна банка, като белгийската Euroclear, която държи близо 200 милиарда евро, трябва да заделят всички печалби, генерирани от тях, и да ги държат отделно. Според Euroclear, която държи по-голямата част от замразените руски активи в ЕС, тези приходи възлизат на над 4 милиарда евро годишно.

На съответните централни депозитари ще бъде забранено да се разпореждат с чистите печалби, генерирани заради санкциите срещу Русия, се посочва още в съобщението на ЕС.

„Това решение проправя пътя за Съвета да вземе решение за възможно установяване на финансов принос към бюджета на ЕС, събран от тези нетни печалби, за да подпомогне Украйна и нейното възстановяване и реконструкция на по-късен етап“, се казва в изявление на Съвета за медиите, обявяващо решението.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба приветства съобщението в социалните медии и призова поддръжниците на Киев да отидат по-далеч. “Украйна е готова да продължи да работи с партньори за постигане на крайната ни цел: предоставяне на руски активи на Украйна. Агресорът трябва да плати”, каза той.

ЕС обездвижи около 200 милиарда евро руски активи малко след като Москва започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков през декември обеща Русия да отвърне на конфискацията на нейните замразени активи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст