ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

С (не)мирен протест земеделците идват пред МС, искат оставката на министъра на земеделието

Земеделците идват пред МС

Част от земеделците продължават с протестите, като днес те се събират в 11:00 ч. пред Министерския съвет с искане за оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев.

Вчера на пресконференция на част от браншовите организации в земеделието стана ясно, че не приемат подхода на Вътев да обявява за нелегитимни по-голяма част от организациите в бранша. Освен това са сформирали Инициативен комитет за спасяване на българското земеделие. Според тях Кирил Вътев легитимирал няколко послушни организации, които можело да бъдат лъгани и да бъдат умишлено противопоставяни на останалите.

Бойко Синапов, председател на “Обединени български животновъди” вчера отправи закана, че този път протестът няма да бъде мирен.

Представители на Сдружение “Обединени земеделски производители”, Националната асоциация на картофопроизводителите, Националния съюз на земеделските кооперации, Съюза за развъждане на българските овце и кози и Националната асоциация на производителите и прерабователите на черупковите плодове ще представят исканията си от името на всички земеделци днес още в началото на протестните дейности.

Две от сдруженията на земеделските производители – на зърнопроизводителите и Българската аграрна камара, подписаха вчера споразумение с правителството. То предвижда да има финансово подпомагане според мащаба на земеделското стопанство за площите, върху които през стопанската 2022/2023 г. са се отглеждали определени култури. Сумите на декар ще са по-високи за малките и по-ниски за големите производители.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст