ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Инвестициите в бизнес имоти в Европа са на най-ниското си ниво от десетилетие

небостъргачите на Прага бизнес имоти

Инвестициите в бизнес имоти в Европа през 2023 г. са достигнали най-ниското си ниво от десетилетие насам. Слабото четвърто тримесечие потвърждават това. Стабилизирането на финансовите условия и корекциите на цените са признаци на повишена активност. Очакванията са те да доведат до по-големи обеми през втората половина на 2024 година. Това четем в последния доклад за капиталовите пазари в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) на Colliers.

Пазарното представяне през 2023 г. беше различно в отделните държави

Обединеното кралство и Германия бяха сред пазарите, на които годишните обеми на сделките достигнаха най-ниските си нива, невиждани от кризата в еврозоната. По-високите лихвени проценти натежаха в полза на инвестициите и допринесоха за разминаване между ценовите очаквания на купувачите и продавачите. Въпреки това трофейните активи на централни места като лондонския Уест Енд продължиха да привличат интерес, а в някои държави картината беше значително по-добра, като в Испания през четвъртото тримесечие на миналата година се наблюдаваше силен приток на инвестиции в хотелския сектор.

Апетитът към разглеждане на алтернативи се повишава

Според експертите на Colliers, инвеститорите като цяло са актуализирали стратегиите си, за да отразят новата среда, като интересът се е насочил към алтернативни и антициклични активи като студентски общежития, центрове за данни и науките за живота. Студентските общежития, построени по за конкретни нужди, се очертават като област на особен интерес на пазари като Обединеното кралство и Италия.

Според Люк Доусън, Директор капиталови пазар в Colliers ЕМЕА, всяка страна в Европа вероятно е с недостатъчно предлагане в сектора на студентските жилища. “Към привлекателността му се прибавя и фактът, че ръстът на наемите е много по-динамичен, поради обикновено кратките договори, както и антицикличните му свойства, като се има предвид, че дори в трудни времена образованието остава приоритет.”

Очаква се възстановяване, но не по-рано от края на годината

Според анализа на Colliers, с консолидирането на очакванията за спад на лихвените проценти през втората половина на 2024 г. някои дълго отлагани трансакции са пред финализиране през следващите тримесечия. Натискът върху корпоративните баланси, породен от по-строгите финансови условия, също може да стимулира активността по сделките, както се вижда от продажбите, започнати от изпитващия затруднения австрийски Signa Holding.

“Въпреки че набирането на средства все още е трудно, количеството парични резерви, което е на разположение за недвижими имоти, е значително”, казва Деймиън Харингтън, Директор проучвания в Colliers ЕМЕА. Източниците на капитал продължават да се диверсифицират, като все по-активни са частните инвеститори. Всички изчакват подходящата възможност за разгръщане, особено ако е налице ясна индикация, че лихвените проценти ще се понижат през втората половина на годината.“ Публично листнатите компании продължават да държат цени с големи отстъпки спрямо нетната стойност на активите. Подобренията и активността през първото тримесечие би трябвало да стимулират динамиката на по-широкия пазар”, посочва Харингтън.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст