ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Инфлацията е свалила заплатите на германците до нивата от 2016 година

Инфлацията е върнала заплатите

Мощният ръст на цените през последните няколко години е върнал коригираните съобразно инфлацията заплати в Германия до равнищата им от 2016-а, показва последното проучване на Института за икономически и социални науки. Заключението на експертите увеличава аргументите за увеличение на трудовите възнаграждения и със сигурност ще разтревожи Европейската централна банка.

“За да бъдат компенсирани огромните щети върху реалните заплати от последните две години са необходими солидни повишения при предстоящите предоговаряния”, посочва Торсен Шултен – анализатор във фондация “Ханс Бьоклер”, която има връзки с Конфедерацията на германските профсъюзи и чийто Институт за икономически и социални науки, известен като WSI, е направил проучването. Шултен допълва, че е “важно също да се стабилизира слабия икономически тренд на Германия”.

Официални представители на ЕЦБ следят под лупа развитието на трудовия пазар и по-специално на трудовите възнаграждения, за да са сигурни, че инфлацията се е насочила трайно към целевите 2% годишно преди да започнат да понижават лихвените проценти. А устойчив възходящ натиск рискува да задържи кредитните разходи на по-високите им равнища за по-дълъг период от време.

Колективно договорените заплати в Германия, без плащанията за компенсиране на инфлацията, са се повишили със средно 5.5% в номинално изражение през 2023-а, показват данни от анализа на WSI. И макар че този ръст е двойно по-висок отколкото през 2022-а, той представлява реален спад от 0.4% сред като бъде отчетен 5.9-процентния скок на потребителските цени, посочват учените.

Шултен очаква колективното договаряне да се проведе под формата на “офанзива” през 2024-а, вероятно подкрепена и от акции, организирани по сектори от профсъюзите заради “високия натиск от работниците, които де факто не са получавали повишения на инфлационно коригираните си доходи от пет години”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст