ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кирил Вътев подчерта, че земеделието не се подрежда с крясъци

Кирил Вътев

Министърът на земеделието Кирил Вътев смята, че голяма част от исканията на протестиращите са политически. Според него земеделието няма как да се подреди с крясъци или проблемите да се решат с оставката на един министър или премиер. Коментарът му дойде в ефира на Нова телевизия по повод протестите на земеделците.

Министърът поясни, че 2023 година е била тежка за зърнопроизводителите, защото те са засели скъпа реколта през 2022-ра, когато са получили и големи печалби. Той отбеляза, че заедно с ръста на цените на зърнените култури, са нараснали и тези на торове и препарати и всичко, което определя себестойността на заложената реколта.

Според него не трябва да се търси начин да се угоди на ситуацията, а да се търси резултат.

Вътев отбеляза, че практиката да се подпомага всеки, който иска, означава, че не се знае какво се прави, а това трябва да бъде подредено. За да се случи това, едни хора трябва да спрат да крещят, а да седнем и да направим анализи, уточни той.

По думите му протестират производителите, които са забравили, че има пазар и че трябва да бъдат конкурентни. Той е на мнение, че протестиращите търсят основно субсидии. “Всички се нуждаят от субсидии. В цяла Европа получават, нашите производители трябва също да се подпомагат. Те са ощетени още при подписването на договора за членство в ЕС. България се е съгласила размерът на европейските субсидии да бъде 80% от тези в старите страни членки. Това е несправедливост, която трябва да приключи“, допълни Вътев.

Кирил Вътев съобщи, че предстои да бъде въведено електронно идентифициране

на всяко животно. “У нас основателно претендират срещу вноса от трети страни”, каза още той. Според него нещата трябва да бъдат максимално облекчени за земеделския производител.

Кирил Вътев уточни, че 80% от плодовете и зеленчуците, около 40% от свинското и 90% от говеждото у нас са вносни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст