ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КС ще разсъждава законен ли е изборът на новите конституционни съдии

новите конституционни съдии

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност при peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии. Определението е прието единодушно с девет гласа. Докладчик по делото е съдия Константин Пенчев.

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани от 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи 2024 г., а седмица по-късно положиха клетва. На нея обаче отказа да присъства държавният глава Румен Радев. На 23 януари той сезира Конституционния съд за избора на Атанасова и Белазелков.

В мотивите си президентът посочва, че принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането. Според Радев е налице съзнателен опит на мнозинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата на новите съдии. Депутатите приеха мандатът на новите конституционни съдии да бъде девет години.

Президентът припомни, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушение на самата Конституция. “Подобен подход не може да бъде толериран и крие риск за авторитета на Конституционния съд,” заяви държавният глава Румен Радев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст