ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Патрон и кръст от клонки получили двама прокурори от СГП

заплаха

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разкри днес, че двама прокурори от Софийска градска прокуратура (СГП) през уикенда са получили заплахи за живота си. Не е ясно обаче дали заплахите са свързани със скандала около групата на убития Мартин Божанов-Нотариуса.

На заседание на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес Сарафов заяви, че е получил доклади за заплахите срещу магистратите. “В неделя, на 11 февруари, получих доклади, че двама прокурори от градската прокуратура са получили заплаха за живота си. Единият е получил патрон в пощенската си кутия. Обвинителят намерил патрона след разходка със семейството си. Друга негова колежка, също в неделя, прибирайки се, пред входната врата на жилището си открила кръст от клонки”, заяви Сарафов. 

Според него това е конкретен план и предупреждение да внимават в работата си, да не бъдат активни в дейността си. “Тези случаи не можем да извадим от контекста на ситуацията в момента”, посочи той и допълни, че ще поиска охрана за тях от правосъдния министър.

На свой ред министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че незабавно ще бъде задействан механизмът за защита на магистрати. Обществената вакханалия със заплахи срещу магистрати трябва да спре. Разследването трябва да приключи, без колегите да се влияят от заплахи срещу тях”, каза Сарафов.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов и разследващия журналист и съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“ Николай Стайков. Поводът е информация за частния клуб на Мартин Божанов – Нотариуса, посещаван от магистрати. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст