ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Председателят на КЕВР Иван Иванов предлага да се въведе категория “водно беден”

Парламент Иван Иванов предедател на КЕВР Иван Иванов

Председателят на КЕВР Иван Иванов предлага да се въведе категория “водно беден” заради очакваното повишаване на цената на водата. Иванов се срещна в Кюстендил с ВиК оператори от страната във връзка с проект “Сравнителен анализ на ВиК дружества”.

Поради повишените изисквания към качеството на водата, заради изграждането на модерни пречиствателни станции и други, цената на водата ще се почаква. Какво следва да се направи при такава ситуация, коментира шефът на КЕВР Иван Иванов:

“Така, както има енергийно бедни семейства, така трябва да се въведе такава категория и за семейства, които са със сериозни социални проблеми, които всъщност би трябвало да бъдат подпомогнати, и това трябва да стане чрез Министерството на труда и социалната политика. Второ, може да се въведе двутарифен модел, който извън питейната вода, която се ползва за хигиенни и домакински нужди, извън тази категория да има втора тарифа за водата – който иска с нея да си полива домати и краставици, друг да си пълни басейна, трети – джакузито”.

Загубите на вода за 2022 г. за цялата страна са били 61% от общата вода, подадена от природата. Състоянието на ВиК мрежата в страната е лошо – мрежата е стара и около три четвърти от нея са етернитови тръби, чийто експлоатационен живот е изтекъл отдавна. По отношение на свързаността на водоснабдяването страната ни е в челните места в Европа, защото почти всички населени места са водоснабдени, но по отношение показателите за загубите на вода сме в дъното на таблицата, конкурирайки се с Албания, беше казано на форума.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст