ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Приходите от туризъм на Грузия са 4.1 милиарда долара

Грузия туризъм

През миналата година общите приходи на Грузия от туризъм и туристически дейности възлизат на 4.1 млрд. долара, обявиха от Националната туристическа администрация на страната. 

Подчертава се, че размерът на приходите от туризъм е бил рекорден в историята и е надхвърлил цифрата преди Covid 2019 (считана за предишен рекорд) с 26.2 процента (856.7 милиона долара), а цифрата от 2022 г. е надвишена през миналата година със 17.3 процента( 608.7 милиона долара). 

В същото време броят на международните посещения (7 072 220 души) през миналата година е с една четвърт по-малко от 2019 г., но приходите са се повишили поради увеличените разходи на туристите по време на посещения в Грузия. 

Бюджетът на Грузия за 2023 г. беше в размер на 22.2 милиарда лари (8.377 милиарда долара).

Грузия е разположена върху площ от 69 700 km², от които над 87% процента са планини и полупланински райони. Макар и малка по територия, страната предлага богатство от природни и исторически забележителности. Най-високият връх в страната е Шхара, висок 5068 метра. Най-дълбоката пещера – Вороня, със своите 2190 м е същевременно и най-дълбоката в света. Най-дългата река е Кура – 1364 километра. Най-голямото езеро е Паравани, което заема площ от 37.5 km².

Многобройните грузински църкви и манастири са пръснати не само на днешната територия на страната, но и в съседните области, както и в по-отдалечени райони. Грузинските икони са сред най-добрите образци на средновековната православна иконопис.

В исторически план цялата история на този регион е неразривно свързана с винопроизводството. Местните майстори през VIII век са известни с производството на силни напитки по специална технология. Във връка със това са и местните традиции за изработка и ползване на гигантски съдове за вино, известни като квеври.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст