ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сенатът на САЩ ще одобри тази седмица помощта за Украйна, Камарата няма да я разгледа

Законопроект за помощ за Украйна

Долната камара на Конгреса няма да разгледа текста в сегашния му вид, даде да се разбере нейният председател Майк Джонсън

Сенатът на САЩ вероятно е на път да одобри още тази седмица пакета помощи за Украйна, Израел и Тайван. Камарата на представителите обаче вероятна няма разгледа текста, съобщава БТА.

Сенатът преодоля със 66 гласа “за” (при необходимо квалифицирано мнозинство от 60) срещу 33 “против” последното процедурно препятствие пред окончателното гласуване на законопроекта, предвиждащ общо над 95 милиарда долара за американски съюзници. Така контролираната от демократите на президента Джо Байдън горна камара на Конгреса реши дебатите по текста, заделящ 60 милиарда долара за Украйна и 14 милиарда за Израел, да бъдат ограничени до 30 часа.

Гласуването бе предшествано от дълги речи на републиканци, противопоставящи се на законопроекта.

Съмненията дали той ще бъде одобрен от контролираната от партията на предишния президент на САЩ Камара на представителите обаче се засилват, отбелязва Ройтерс.

Долната камара на Конгреса няма да разгледа текста в сегашния му вид, даде да се разбере нейният председател Майк Джонсън, цитиран от Франс прес.

Той се аргументира, че “законопроектът на Сената за помощ за други държави остава безмълвен за най-неотложния проблем, пред който е изправена нашата собствена страна”.

Джонсън имаше предвид в своето изявление мигрантската криза на границата на Съединените щати с Мексико.

Представители на украинските власти изразяват опасения от спиране на военната помощ, която е жизненоважна за страната, за да отблъсне руската инвазия. САЩ са най-големият донор на оръжия за Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст