ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Обединеното кралство предупреждават за проблеми с доставките на чай

чай листа

Търговците на дребно в Обединеното кралство предупреждават клиентите си, че скоро може да има проблеми с доставките на черен чай в магазините. От британския консорциум за търговия на дребно (British Retail Consortium) заявиха, че има „временни прекъсвания“ на маршрутите за доставка на чай. Ройтерс, позовавайки се на източник, съобщава, че има забавяне в доставките на ароматизирани сортове. Доставчиците обясняват това с кризата в Червено море, където военни и търговски кораби са обстрелвани от йеменските хуси.

Тежестта на прекъсванията на доставките ще зависи от това колко дълго ще продължи кризата в Червено море, казват търговците на дребно. Обединеното кралство е петият по големина вносител на чай в света. Повече от половината от него се закупува от Кения и Индия, което прави маршрута през Червено море оптимален. Ако използвате маршрута около нос Добра надежда, времето за доставка се увеличава с 10-14 дни, което увеличава и разходите.

Вторият по големина търговец на дребно в страната Sainsbury’s първи предупреди британците за възможни проблеми с черния чай. В магазините на веригата се появи съобщение, че проблеми с доставките засягат наличието на черен чай в цялата страна. Търговецът се извини за неудобството и изрази надежда, че ситуацията скоро ще бъде коригирана.

От втория по големина производител на чай в Обединеното кралство – Tetley Tea, коментираха пред BBC, че ежедневно се следят нивата на запасите от чай, тъй като вносът на продукта навлезе в „критичен период“. Компанията отбелязва, че сега резервите са по-малко, “отколкото бихме искали”.

В Лондон първият магазин за чай се открива през 1717 г. от търговеца Томас Туайнинг (Thomas Twining), основателят на чаената компания Twinings. Появяват се и други нововъведения – т.нар. чаени градини и паркове с осветени пътеки, музикални павилиони и сергии за чай и закуски. Но чаят остава скъп, няма широка консумация и представлява луксозна напитка, която се предлага по специални поводи. Във Великобритания и Ирландия той се превръща в ежедневна напитка за всички слоеве на обществото едва към края на XIX век.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст